Waardering Onroerende Zaken (WOZ) en Onroerende Zaakbelastingen (OZB)

Wij bepalen de waarde van uw huis, gebouw of grond ieder jaar opnieuw. Deze waarde noemen we de WOZ-waarde (Waardering Onroerende Zaken). De hoogte van de onroerende-zaakbelastingen (OZB) hangt af van de WOZ-waarde.

Bekijk als inwoner het WOZ-taxatieverslag en de aanslag gemeentelijke belastingen (met DigiD) >>

Bekijk als ondernemer het WOZ-taxatieverslag en de aanslag gemeentelijke belastingen (met eHerkenning) >>

Of bekijk de WOZ-waarde van uw huis op www.woz-waardeloket.nl

Hoe we de WOZ-waarde van uw huis of gebouw bepalen

De WOZ-waarde van uw huis of gebouw bepalen we door te kijken naar de prijzen waarvoor vergelijkbare huizen of gebouwen in uw buurt zijn verkocht. De waarde die uw huis of gebouw had op 1 januari van het vorige jaar, bepaalt de WOZ-waarde voor dit jaar. Als u in het vorige jaar uw huis of gebouw heeft verbouwd, dan bepalen we de waarde van uw huis of gebouw op 1 januari van dit jaar.

Bekijk voor meer informatie de WOZ voorlichtingsvideo.

In gesprek over de WOZ-waarde

Bent u het niet eens met uw WOZ-beschikking? Dan raden wij u aan een afspraak te maken. U kunt uw vragen stellen en wij kunnen deze beantwoorden en uitleggen hoe we op de WOZ-waarde zijn gekomen.

Afspraak maken voor een WOZ-gesprek >>

Bent u het na de afspraak nog steeds niet eens met uw WOZ-beschikking? Dan kunt u bezwaar maken

Soort OZB-tarief 2020
Woning (alleen voor de eigenaar) 0,1009% van de WOZ-waarde
Niet-woning (eigenaarsdeel) 0,1517% van de WOZ-waarde
Niet-woning (gebruikersdeel) 0,1227% van de WOZ-waarde

WOZ en OZB als u verhuist

• U betaalt OZB voor het hele jaar. Bij verkoop van een huis of gebouw verrekent de notaris deze belasting met de nieuwe eigenaar of huurder.
  • Als u na 1 januari eigenaar of gebruiker van een huis of gebouw bent, kunt u de WOZ-beschikking schriftelijk opvragen bij de gemeente. Stuur een e-mail naar info@overbetuwe.nl. Of schrijf een brief en stuur deze naar Gemeente Overbetuwe, Postbus 11, 6660 AA Elst. U krijgt dan binnen 6 weken de WOZ-beschikking.

WOZ en OZB bij nieuwbouwwoningen en bij verbouwing

Bij nieuwbouwwoningen en bij verbouwingen bepaalt de gemeente de waarde van uw huis of gebouw op 1 januari van dit jaar. U krijgt de WOZ-beschikking dan iets later, maar uiterlijk eind mei.

U heeft geen aanslag ontvangen

Misschien heeft u aangegeven dat u uw belastingaanslag wilt ontvangen in uw Berichtenbox. Dan staat uw aanslag daar voor u klaar. Ga hiervoor naar MijnOverheid (met DigiD).

Let op: Geef aan dat u een e-mail wilt krijgen als er een bericht in de Berichtenbox klaarstaat. Zo weet u zeker dat u er op tijd aan wordt herinnerd dat u de lokale belastingen moet betalen.

Tip: Op Seniorweb.nl staat stap voor stap uitgelegd hoe u de instellingen van de Berichtenbox kunt aanpassen.