Burgernet

Wilt u bijdragen aan de veiligheid in uw woon- of werkomgeving? Meldt u dan aan voor Burgernet.

Burgernet is ingevoerd in Overbetuwelogo Burgernet

Burgernet is een telefonisch netwerk van bewoners en ondernemers in de gemeente. Dit netwerk wordt ingeschakeld door de politie als zij snel informatie nodig hebben. Bijvoorbeeld omdat een kind wordt vermist, een gestolen voertuig gevonden moet worden of omdat iemand op de vlucht is voor de politie.

Hoe werkt het?

Als de politie een zoekactie gaat starten in uw directe omgeving, wordt u gebeld op uw vaste of mobiele telefoon of u ontvangt een sms-je. U krijgt een duidelijke omschrijving van de persoon of het voertuig. Vanuit uw woning, werk of op straat kijkt u mee. Gewoon tijdens uw dagelijkse bezigheden. U hoeft uw bezigheden niet te onderbreken om de straat op te gaan om actief te zoeken. Ook houdt u zelf geen mensen tegen. Als u iets ziet dat met de Burgernetactie te maken heeft, belt u met een speciaal gratis nummer en u geeft de informatie door. De politie gaat hier verder snel mee aan de slag. Als de Burgernetactie voorbij is, krijgt u een e-mail met de afloop van de situatie.

Wie kan deelnemen aan Burgernet?

Iedereen van 16 jaar of ouder kan deelnemen aan Burgernet. Dit kan vanaf uw woonadres, maar ook vanaf uw werkadres. Of allebei. U kunt bij aanmelding aangeven op welke (globale) tijden u waar aanwezig bent. Deze tijden bepalen wanneer u wordt ingeschakeld bij een Burgernetactie. Het kan dus zijn dat u op dat moment helemaal niet in de buurt van uw werk of woning bent. Geen enkel probleem, u kunt de politie gewoon even niet helpen. Het is dus niet zo dat bijvoorbeeld aan de hand van uw mobiele telefoon gekeken wordt of u daadwerkelijk in de buurt bent. Uw privacy wordt gewaarborgd!

Hoe kunt u zich aanmelden?

U kunt zich aanmelden via de website burgernet.nl. U kunt ook een papieren aanmeldformulier ophalen bij de gemeente. 

Burgernet: Horen, zien, bellen (pdf, 117 kb)

  • U hoort de telefoon. De politie vraagt u uit te kijken naar een duidelijk omschreven persoon of voertuig.
  • U kijkt of u de beschreven persoon of het voertuig ziet.
  • U belt terug naar een gratis speciaal nummer van de politie.

Burgernet, dat bent u!