Als gemeente denken we mee waar mogelijk, vooral voor lokale ondersteuning en coördinatie. De komende tijd blijven we u via deze website, via de gemeentepagina en onze social media op de hoogte houden van nieuwe ontwikkelingen en van de rol die we daar met zijn allen vanuit Overbetuwe in kunnen spelen. We laten de Oekraïners niet in de steek!

Spreekuur voor Oekraïnse vluchtelingen

Speciaal voor vluchtelingen uit Oekraïne en/of hun gastgezinnen organiseert Vluchtelingenwerk vanaf nu een spreekuur. Het spreekuur is iedere woensdag van 12:00 tot 15:00 uur op het kantoor van Vluchtelingenwerk, Nijverheidsweg 7, 6662 NG in Elst.

Op het spreekuur kunt u allerlei vragen stellen die te maken hebben met het verblijf in Nederland. Bijvoorbeeld over woonruimte, verzekeringen, financiën en wanneer en onder welke voorwaarden iemand uit Oekraïne in Nederland mag werken. Er wordt geprobeerd om tijdens het spreekuur ook steeds een tolk aan te laten sluiten. Veel antwoorden op vragen zijn al te vinden op de website van refugeehelp.nl. De informatie op deze website is beschikbaar in het Nederlands, Engels, Oekraïens en Russisch.

Informatiemap gasten in gastgezinnen

Wij hebben een Nederlandstalige informatiemap beschikbaar die u kan opvragen via info@overbetuwe.nl.

Opvanglocaties in Overbetuwe

We bieden opvang voor de langere termijn. Drie leegstaande gebouwen op het terrein van jeugdzorginstelling Pactum in Zetten worden tijdelijk ingezet voor de huisvesting van Oekraïense vluchtelingen.

Inschrijven vluchtelingen in gemeente Overbetuwe

Oekraïense vluchtelingen die in Overbetuwe verblijven bij inwoners, wordt dringend gevraagd zich bij de gemeente Overbetuwe in te schrijven.

Vergoeding voor eerste levensbehoeften

Oekraïners die leefgeld willen aanvragen, kunnen het digitale aanvraagformulier leefgeld invullen. Hier moet ook het volgende bij:

  • Kopie van uw geldige paspoort of identiteitskaart
  • Kopie van de bankpas van de Nederlandse bankrekening

Wanneer een vluchteling inkomsten uit arbeid heeft, kan hij geen leefgeld (meer) krijgen. 

Om leefgeld te krijgen is het nodig om:

  • Een Nederlandse bankrekening openen
  • Ingeschreven staan bij de gemeente​​​​

Leefgeld aanvragen

Bedrag

Voor de meest actuele bedragen verwijzen we u door naar de website van de Rijksoverheid(externe link)(externe link).

Reiskosten terugvragen

Voor vluchtelingen uit Oekraïne is een vergoeding voor reiskosten beschikbaar. Reist u naar een locatie van de IND om een verblijfsdocument met sticker op te halen? Dan kunt u deze reiskosten (brandstofkosten of 2e klas treinreis) vergoed krijgen. U moet wel aan deze voorwaarden voldoen:

  • U staat ingeschreven bij de gemeente Overbetuwe
  • U heeft geen betaald werk

We vragen u om het volgende aan te leveren:

  • Reis met auto: Kopie ANWB Routeplanner met kortste route inclusief afspraakbevestiging/ontvangstbewijs van de IND.
  • Reis met trein: (kopie van) 2e klas treinkaartje of declaratieoverzicht MijnNS inclusief afspraakbevestiging/ontvangstbewijs van de IND.

De bestanden mailt u naar leefgeld@overbetuwe.nl of stuurt u per post naar:

Gemeente Overbetuwe
t.a.v. Leefgeld Oekraïne
Antwoordnummer 175
6660 VB Elst

Financiële tegemoetkoming als u langdurig in een zorginstelling verblijft

Per 1 december 2022 is een financiële tegemoetkoming beschikbaar voor mensen die langdurig in een zorginstelling verblijven. Deze financiële tegemoetkoming is voor kleding en persoonlijke uitgaven. Voor de meest actuele bedragen verwijzen we u door naar de website van de Rijksoverheid(externe link)(externe link).

Neem hiervoor per mail contact op met leefgeld@overbetuwe.nl.

Zelf hulp of opvang bieden

Wilt u zelf iets betekenen in de opvang van deze vluchtelingen? Kijk dan op onze pagina met veelgestelde vragen wat er mogelijk is. Hieronder staan verwijzingen naar meer informatie voor als u op een andere manier wilt helpen.

Vluchtelingenwerk

Vluchtelingenwerk Nederland heeft een speciaal platform opgezet:

Nederlandvoorvluchtelingen.nl(externe link) Er staat ook een lijst met veelgestelde vragen over Oekraïne, en een beknopt overzicht van hulporganisaties en hulpinitiatieven.

Refugee help

Op Refugeehelp(externe link) staat alle informatie voor gevluchte Oekraïners die in Nederland zijn of van plan zijn hierheen te komen, en voor Nederlanders die hen willen helpen. De informatie is beschikbaar in Nederlands, Engels, Oekraïens en Russisch.

Rode Kruis

Het Rode Kruis heeft een landelijke informatielijn geopend(externe link) voor vluchtelingen uit Oekraïne. Het telefoonnummer is: 070 44 55 888.

Rijksoverheid

Ook op de site van de Rijksoverheid staat veel informatie over de opvang van Oekraïners in Nederland(externe link). Deze informatie wordt steeds verder aangevuld.