Kunt u zelf niet naar het stembureau? Bijvoorbeeld omdat u ziek bent of niet de mogelijkheid heeft om te gaan stemmen? Dan kunt u iemand anders vragen om voor u te stemmen. Dit heet machtigen.

Een schriftelijke volmacht

Een schriftelijke volmacht gebruikt u als u iemand wilt machtigen voordat u de stempas heeft ontvangen. Bijvoorbeeld omdat u op vakantie gaat. Een schriftelijke volmacht gebruikt u ook wanneer u iemand wil machtigen die in een andere gemeente woont.

DigiD linkAanvragen schriftelijke volmacht

U logt beiden in met DigiD. U hoeft géén kopie uw paspoort of identiteitskaart mee te geven aan de gemachtigde. De gemachtigde hoeft ook niet uit Overbetuwe te komen, maar heeft zelf ook een stempas ontvangen voor de Provincie Gelderland en het Waterschap Rivierenland.

U kunt ook de volmacht schriftelijk aanvragen. U vult het formulier L8 Volmacht in. Dit formulier ontvangt de gemeente uiterlijk vrijdag 10 maart 2023. De gemachtigde ontvangt het volmachtsbewijs per post.

Onderhandse machtiging 

U machtigt iemand door de achterkant van uw stempas in te vullen. Dat kan tot en met de verkiezingsdag zelf. Degene die voor u gaat stemmen moet samen met uw stempas ook een kopie van uw identiteitsbewijs meenemen. U kunt alleen iemand machtigen uit Overbetuwe die zelf ook mag stemmen op 15 maart 2023 in de provincie Gelderland en/of voor het waterschap Rivierenland.

  • De kiezer die voor u gaat stemmen, moet uw stem op hetzelfde moment uitbrengen als zijn eigen stem.
  • De kiezer mag maximaal voor 2 andere kiezers stemmen
  • Heeft u iemand gemachtigd? Dan kunt u zelf niet meer stemmen

Voorwaarden aan gemachtigde

  • Een gemachtigde mag voor maximaal 2 andere kiezers stemmen
  • De gemachtigde mag uw stem alleen tegelijk met zijn eigen stem uitbrengen