Als kinderburgemeester van gemeente Overbetuwe kom je op veel plekken en sta je vaak vooraan bij bijzondere gelegenheden. Ik heb al zo veel mogen doen, te veel om in deze column te beschrijven. Ik houd het bij een paar voorbeelden die passen bij mijn thema’s: Overbetuwe schoner maken en de introductie van een jeugdlintje.

Zwerfafval

De afgelopen maanden ben ik 2 keer mee geweest met een ZwerfAfvalBrigade. Dit zijn vrijwilligers die een paar keer per jaar in hun dorp zwerfafval opruimen. Daarvoor hebben ze spullen gekregen van de gemeente. Ik heb een keer meegelopen met de ZwerfAfvalBrigade in Elst en in Oosterhout. Ik verbaasde me over het vele afval dat langs de kant van de weg lag. Ik vond het ook wat ongemakkelijk dat wij afval van anderen aan het opruimen waren. Een kleine moeite om het zelf te doen, toch? Het maakt het werk van de zwerfafvalbrigades een stuk gemakkelijker.

Bezoek basisscholen

Ik ben ook op bezoek geweest bij een aantal van de Overbetuwse basisscholen en heb leerlingen van groep 6, 7 en 8 uitgedaagd om in ieder geval 1 keer per jaar met de klas rondom de school afval op te ruimen. Daar heb ik ook een bijzonder filmpje laten zien.

Jeugdlintje

En dan mijn andere thema: de introductie van het jeugdlintje. Er wordt nu gewerkt aan een voorstel voor de gemeenteraad. Daarop vooruitlopend heb ik inspiratie opgedaan bij de uitreiking van de landelijke kinderprijs en heb ik voor carnaval de eerste Overbetuwse carnavalsonderscheidingen aan de jeugdprinsen en prinsessen mogen uitreiken.

Landelijke Opschoondag

Mijn tijd als kinderburgemeester van Overbetuwe zit er bijna op maar de komende maanden is er nog genoeg te doen beginnend bij de Landelijke Opschoondag op 23 maart. Kan ik op u rekenen?

Kate Janssen