Wat is de Omgevingsvisie?

Een Omgevingsvisie is een strategisch document dat de ambities bevat voor de kwaliteit van onze leefomgeving. Op dit moment geldt de ‘Omgevingsvisie Overbetuwe 2040’. Deze visie is door de gemeenteraad vastgesteld in 2019. De visie kwam in co-creatie tot stand; inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties leverden in een participatieproces inbreng en advies. Het is een integrale visie op hoofdlijnen die gericht is op de toekomst. De visie verbindt het ‘hier en nu’ met belangen die van waarde zijn voor de langere termijn en ten goede komen aan de gemeenschap. Ook verbindt de visie ruimtelijke ordening met andere sectoren, zoals milieu, economie en bereikbaarheid. Met deze integrale blik op de brede leefomgeving, streven we ernaar de kwaliteit van de leefomgeving op niveau te houden en waar mogelijk (verder) te verbeteren.

Wat gaat er veranderen in beleid?

Op basis van de ‘Omgevingsvisie Overbetuwe 2040’ gingen we aan de slag met wat we belangrijk vonden om te werken aan het geschetste toekomstbeeld. We werken nu aan een update van deze visie. De visie nu op onderdelen actualiseren is nodig omdat er nieuwe uitdagingen op ons afkomen; bijvoorbeeld het huidige woningtekort, passende banen, welzijn voor jong en oud, het veranderende klimaat én de inrichting van ons buitengebied.

Als relevante kwesties voor dat laatste thema zijn geagendeerd:

  • Aanscherpen van de karakteristiek van het Betuwse rivierenlandschap, gezien het belang voor de identiteit van Overbetuwe.
  • Per deelgebied uitwerken welke agrarische activiteiten passend zijn en van meerwaarde.
  •  Verbeteren natuur, biodiversiteit, water en recreatie in relatie tot (versterking en uitbreiding van) landschapszones.
  • Inbedden van de transformatie van de agrarische sector.

Deze thema’s en kwesties zijn geagendeerd in de Omgevingsagenda. Op deze punten willen we onze Omgevingsvisie bijwerken; aanscherpingen om duidelijke keuzes te maken over wat we echt belangrijk vinden. Waar willen we bepaalde dingen hebben, en waar liever niet? De ruimte is namelijk beperkt en ook de randvoorwaarden zijn niet altijd aanwezig. Niet alles past immers overal.

Welke input nemen wij mee uit het onderzoek boeren en tuinders aan het woord?

In de Omgevingsagenda was reeds benoemd dat we de update mede baseren op het onderzoek ‘boeren en tuinders aan het woord’. Uit het onderzoeksrapport volgen nu de volgende 3 (deels aanvullende) aandachtspunten:

  1. Een duidelijke visie op het buitengebied.
  2. Meer ruimte voor nieuwe functies op erven.
  3. Hoe wordt grond gebruikt? Onder andere expansie laanboomkwekers en zonneparken.

Welke input kunnen de ondernemers geven in het vervolgtraject?

U kunt meedenken bij het vervolg. Dat doen we in algemene bijeenkomsten voor een breed publiek én in verdiepende gesprekken met speciale doelgroepen over specifieke thema’s. Hiermee kunnen we dan als eerste het ‘Koersdocument’ schrijven dat de eerste richting geeft voor de actualisatie van de ‘Omgevings-
visie Overbetuwe 2040’.

Hoe ziet de planning eruit?

In april en mei vinden de diverse gesprekken plaats over de thema’s in de Omgevingsagenda. Graag duiden we daarbij ook de uitkomsten van de enquête zoals die eind 2023 is afgenomen. Welke rode draad ontstaat er als we (op hoofdlijnen) consequenties en effecten inzichtelijk maken én de rol die een gemeente wel of niet in kan nemen, in relatie tot inzet van partners. Vervolgens werken we in juni en juli toe naar het Koersdocument, wat na de zomer wordt besproken in de gemeenteraad. Het doel is om vervolgens stap voor stap toe te werken naar een aangescherpte versie van de Omgevingsvisie, zodat deze in 2025 vastgesteld kan worden.

Meer informatie

Op de webpagina hoe ziet u de toekomst van Overbetuwe is meer informatie te vinden. Ook kunt u zich daar aanmelden voor de nieuwsbrief. Vragen kunt u via onderstaande weg aan ons laten weten:

Stefan Tempelman en Daniëlle Kurris
E-mail omgevingsvisie@overbetuwe.nl
Telefoon 14 0481