In het landschap van Overbetuwe zijn zo'n 225 vrijwilligers met veel enthousiasme actief. Ze leveren een grote bijdrage aan het behoud van ons mooie landschap. 

U kunt lid worden van een van de groepen en zo een belangrijke bijdrage leveren aan ons Overbetuwse landschap.

Wilde Bijen werkgroep

De Wilde Bijen werkgroep zet zich in voor de bijen. Dat doen ze door het zorgen voor planten waar bijen van houden en onderhoud van het gebied. Meer informatie over Wilde Bijenwerkgroep op de website van Landschapsbeheer Gelderland(externe link).

Wandelbrigade Get2Gether

Er zijn in onze gemeente 11 wandelroutes met wegwijsbordjes. Ook hebben we 'ommetjes' van ongeveer 6 kilometer in Driel, Herveld/Andelst, Heteren, Hollanderbroek, Randwijk en Valburg. De wandelbrigade controleert de wandelroutes en verhelpt kleine problemen aan de routes. Loop een keer met ons mee! Voor meer informatie kijk op de website van Ons Overbetuwe(externe link).

Steenuilen in Overbetuwe

Steenuilenoverleg Nederland (STONE) is een landelijke vereniging die onderzoek doet naar de steenuil en deze beschermd. In Overbetuwe is er een regionale afdeling actief en u kunt meedoen. Meer informatie op de website van Steenuilenoverleg Nederland(externe link).

Knotgroepen voor het wilgenknotten

Er zijn verschillende knotgroepen actief. Help mee om deze bijzondere bomen te behouden. U gaat een aantal dagen/dagdelen per jaar buiten aan de slag, samen met andere vrijwilligers. Meer informatie op de website van Overbetuwe Groen(externe link) natuurlijk. Op de website Landschapsbeheer Gelderland(externe link) vindt u nog meer knotploegen.

Weidevogel Werkgroep

De Weidevogelwerkgroep Overbetuwe zorgt ervoor dat het aantal weidevogels in onze gemeente in orde is. Dat doen ze samen met boeren en loonwerkers. Meer informatie op de website van de Weidevogelwerkgroep(externe link).

Landgoedwerkgroep Hemmen

Stichting het Lijndensche fonds en ongeveer 10 vrijwilligers van de Landgoedwerkgroep Hemmen onderhouden het landgoed. Het is een bijzonder gezellig samenzijn met koffie en stroopwafels. Wees welkom! Meer informatie over de Landwerkgroep leest u op de website Landschapsbeheer Gelderland(externe link).

Hoogstambrigade

Hoogstamboomgaarden zijn kenmerkend voor het rivierengebied. De Hoogstambrigade Overbetuwe zet zich in voor het onderhoud van deze bomen. Meer informatie over de Hoogstambrigade leest u op de website Landschapsbeheer Gelderland(externe link).

IVN RijnWaal

De afdeling IVN RijnWaal bestaat voor 100% uit vrijwilligers en bestrijkt het gebied van het Pannerdens kanaal bij Doornenburg, tot aan het Amsterdam Rijnkanaal bij Tiel. Iedereen kan lid worden! Meer informatie op de website van IVN Natuureducatie(externe link).

Wetlandwacht Neder-Rijn Vogelbescherming

Een speciale rol bij de bescherming van natuurgebieden is weggelegd voor de WetlandWachten; de vrijwillige vogelbeschermers van Vogelbescherming die sinds 1995 de ontwikkelingen in ‘hun' wetlands in de gaten houden. Meer informatie op de website van de Vogelbescherming(externe link).

Voedselbos De Parkse Gaard

De Parkse Gaard is een voedselbos dat wordt onderhouden door een groep vrijwilligers. Het anderhalve hectare grote voedselbos ligt in het noordelijk deel van Park Lingezegen. Het initiatief voor aanleg en beheer van een voedselbos ontstond vanuit een natuurwerkgroep in Elst.

De Parkse Gaard wil zo veel mogelijk mensen betrekken bij natuurlijke voedselproductie. Ook educatie is van belang. U vindt hier een grote variatie aan bessenstruiken, fruitbomen en notenbomen, maar ook een poel en paden.

Doe mee!

Wilt u als vrijwilliger met ons meewerken? Vertel ons wat u leuk vindt. Waar wilt u uw ervaring of kennis voor gebruiken? Misschien wilt u ervaring of kennis ontwikkelen? U bent van harte welkom! Kijk op de website van De Parkse Gaard(externe link) voor meer informatie.

Valburg Groen

Valburg Groen is een bewonersinitiatief dat zich bezighoudt met het groener maken van Valburg en omgeving. Spreekt u dit aan en wilt u helpen? Dat kan! Meer informatie leest u op de website van Valburg Groen(externe link).