De reuzenberenklauw is een meerjarige plant die tot 3 meter hoog kan worden. Hij heeft grote harige bladeren. De plant bloeit met grote witte bloemschermen die wel een halve meter breed kunnen worden. Het sap van de plant is giftig.

Reuzenberenklauw herkennen

De reuzenberenklauw is een meerjarige plant die 2 tot 3 meter hoog kan worden. Hij heeft grote bladeren met haren. De stengel heeft paarse vlekken en ook haren. De plant bloeit met grote witte bloemschermen die wel een halve meter breed kunnen worden. Meer informatie over de bestrijding en hoe de plant te herkennen is vindt u op de website van de Wageningen Universiteit.

Bij het herkennen van de plant is verwarring is mogelijk met de inheemse berenklauw. Deze blijft veel kleiner en heeft geen paarse vlekken op de stengel. Deze inheemse berenklauw hoeft niet bestreden te worden.

Wanneer melden

De gemeente bestrijdt de reuzenberenklauw op locaties die bekend zijn. Ziet u de plant in de openbare ruimte, geef dat dan aan ons door. Staat de reuzenberenklauw in uw eigen tuin? Verwijder dan zelf de plant. U leest hieronder hoe u dit het beste kunt doen.

Reuzenberenklauw doorgeven(externe link)

Voor een melding over de Reuzenberenklauw kunt u ook de Fixi app gebruiken. Download deze uit de  App Store(externe link) of de  Play Store(externe link).

Reuzenberenklauw in uw tuin

De reuzenberenklauw in uw tuin mag blijven staan. Wel moet u ervoor zorgen dat deze zich niet verder kan verspreiden.

Reuzenberenklauw is giftig en kan bij aanraking brandwonden veroorzaken! Gebruik beschermende kleding als u zelf met de plant aan de slag gaat. Bescherm ook uw ogen! Lees voor u met de plant aan de slag gaat, wat u moet doen als u onverwacht toch met het sap van de plant in aanraking zou komen. Deze informatie vindt u op de website van de NVWA.

Bestrijding van de berenklauw kan op meerdere manieren.

  • Steek in het vroege voorjaar de jonge scheuten uit. Steek de wortel 15 tot 20 cm diep uit. Dit herhaalt u steeds wanneer er weer een nieuwe scheut opkomt.
  • Maai de plant vaak.
  • Als de plant tot bloei komt en u verwijdert de bloem vóórdat er zaad ontstaat, zal de plant na de winter niet meer terug komen. Omdat de zaden van de reuzenberenklauw tot wel 7 jaar na de verspreiding kunnen opkomen, kan het lijken of de plant wel terugkomt, dit zijn dan echter de zaailingen van zaad wat in eerdere jaren is verspreid.

U moet de bestrijding in de meeste gevallen meerdere jaren volhouden, totdat de plant niet meer terugkomt. De plantenresten kunt u bij het groenafval doen.