Gemeente Overbetuwe wil armoedebeleid aanpassen vanaf 2026

De gemeente Overbetuwe wil vanaf 2026 haar armoedebeleid aanpassen. Door een noodzakelijke bezuiniging van 6 miljoen euro op de gehele gemeentebegroting, moeten we op alle vlakken helaas scherpe keuzes maken. Waar we nu een ruimhartig armoedebeleid kennen, wordt het armoedebeleid op onderdelen veranderd. Tegelijkertijd blijft de gemeente hulp bieden aan inwoners die het echt het hardst nodig hebben.

Eenvoudige regels en meer duidelijkheid 

In het nieuwe armoedebeleid wordt één duidelijke inkomensgrens gehanteerd: 110% van het sociaal minimum. Wie daaronder valt, krijgt toegang tot meerdere regelingen tegelijk. Dit zorgt voor meer duidelijkheid voor inwoners én medewerkers. Door het gelijktrekken van inkomensgrenzen ontstaat een overzichtelijker systeem.

De collectieve zorgverzekering via Menzis stopt. Inwoners met hoge zorgkosten kunnen voortaan een tegemoetkoming aanvragen. Ook wordt het Persoonlijk minimabudget aangepast zodat het beter aansluit bij landelijke regels.

Betere hulp voor wie het echt nodig heeft 

Hoewel minder mensen straks gebruik kunnen maken van de regelingen, krijgt de groep die er nog wél recht op heeft juist meer gerichte ondersteuning. Zij hoeven minder losse aanvragen te doen, krijgen betere informatie en meer hulp bij bijvoorbeeld het overstappen van zorgverzekering. Wethouder Rik van den Dam: “We begrijpen heel goed dat deze veranderingen voor inwoners spannend zijn. Maar we blijven doen wat we kunnen voor wie het hardst hulp nodig heeft. Juist zij krijgen straks betere en duidelijkere hulp. Zodat zij de steun en middelen krijgen die ze nodig hebben om volwaardig deel te nemen aan de samenleving”.

Informatie voor inwoners

Inwoners die nu gebruikmaken van de regelingen ontvangen deze week een brief. Hierin staat wat er verandert en waar zij terecht kunnen met vragen. Ook worden er informatiebijeenkomsten georganiseerd.

De agendacommissie van de raad moet de agenda nog definitief vaststellen. Naar verwachting bespreekt de raad dit onderwerp op 3 juni en beslist erover op 19 juni. De voorgenomen veranderingen zijn pas definitief wanneer het armoedebeleid is vastgesteld door de raad.