Houtrook
Verwarmt u uw woning met een houtkachel of een open haard? Of steekt u regelmatig een vuurkorf of barbecue met hout in de tuin aan? Houtstook kan gezelligheid geven. Maar wist u dat houtrook veel fijnstof bevat? Mensen met bijvoorbeeld longklachten hebben hier veel last van.
Als u in huis de houtkachel, open haard of pelletkachel aansteekt, komt er rook uit de schoorsteen. Ook een terrashaard, vuurkorf, barbecue of ander houtvuur geeft houtrook. In die rook zitten schadelijke stoffen, zoals fijnstof, koolwaterstoffen (PAK’s) en koolmonoxide. Deze stoffen veroorzaken luchtvervuiling en kunnen schade aan de gezondheid van uzelf en anderen in uw omgeving opleveren. Kinderen, ouderen en mensen met luchtwegaandoeningen en/of hart- en vaatziekten zijn het gevoeligst. Ze hebben meer en eerder klachten. Denk daarom aan uw buren en stook niet bij een stookalert.
Stookwijzer en Stookalert
Houtrook kan lang blijven hangen bij mist en windstil weer. Hoe meer mensen de adviezen van de stookwijzer en het stookalert opvolgen, hoe schoner en gezonder de lucht.
Stookwijzer: op elk moment een lokaal stookadvies
Op website Stookwijzer.nu vind u een actueel en lokaal stookadvies. Zo weet u wanneer het vuur beter uit kan blijven. Helemaal geen hout stoken is het beste voor een gezonde leefomgeving.
Stookalert: oproep om niet te stoken in een provincie
Op de website over stookalert staat of een stookalert is afgegeven. Dat is een oproep om vandaag geen hout te stoken. Het RIVM bekijkt per provincie of een stookalert moet worden afgegeven. Door op de dag van het stookalert niet te stoken, voorkomt u gezondheidsklachten en (geur)hinder bij uzelf, buren en in uw omgeving. U kunt een stookalert ontvangen door u aan te melden bij het RIVM. Vaak berichten ook de nieuwsmedia over een stookalert.
Wat kunt u zelf doen als stoker
Kijk altijd op www.stookwijzer.nu voordat u gaat stoken en stook niet bij een stookalert.
Als stoker kunt u zelf maatregelen nemen om de mogelijke overlast voor uzelf en anderen te verkleinen. Hoeveel schadelijke rook ontstaat en hoe erg die rook blijft hangen, hangt van een aantal dingen af. Bijvoorbeeld van de manier van stoken, het hout dat u gebruikt, de weersomstandigheden en de luchtkwaliteit hebben invloed. Met onderstaande tips stookt u efficiënter en met minder rook.
Tips voor stoken binnen
- Raadpleeg eerst de stookwijzer. Hier ziet u per postcodegebied de huidige situatie en kunt u 24 uur vooruitkijken. Laat de houtkachel, pelletkachel of open haard uit bij windstil of mistig weer en stook niet bij een stookalert. Deze melding wordt afgegeven door het RIVM, alleen bij extreem ongunstige omstandigheden.
- Stook alleen droog en onbehandeld hout. Heeft u een speciale vochtmeter voor hout? Controleer of de houtvochtigheid tussen 12% en 15% ligt. Dan zit u goed!
- Stook geen geverfd, gebeitst of geïmpregneerd hout.
- Steek vuur van boven aan met aanmaakhout en aanmaakblokjes.
- Laat de schoorsteen minstens 1 keer per jaar goed vegen.
- Zorg dat er in uw huis en bij het vuur genoeg frisse lucht komt. Laat het hout niet smoren en laat het vuur vanzelf uitbranden.
Tips voor stoken buiten
- Raadpleeg eerst de stookwijzer. Laat de terrashaard, vuurkorf of barbecue uit bij windstil of mistig weer en stook niet bij een stookalert.
- Stook alleen droog, onbehandeld hout (dus bijvoorbeeld geen geverfd, gebeitst of geïmpregneerd hout). Heeft u een speciale vochtmeter voor hout? Controleer of de houtvochtigheid tussen 12% en 15% ligt. Dan zit u goed!
- Brandbare blokken van geperst hout (zonder toevoegingen) geven minder rook.
- Een elektrische barbecue geeft nauwelijks (rook)overlast voor de omgeving.
Wat u kunt doen bij overlast door houtrook
Hout stoken kan rookoverlast veroorzaken, zeker in een dichtbebouwd gebied. Heeft u last van de vuurkorf, houtkachel of open haard van de buren? Probeer er altijd eerst samen uit te komen. Een goed gesprek en simpele maatregelen om beter te stoken kan een stuk schelen in de overlast. Uit onderzoek blijkt dat tweederde van de houtstokers wel maatregelen wil nemen om overlast te beperken.