In de maanden mei tot en met augustus leeft de eikenprocessierups. De haartjes van deze rups kunnen gezondheidsklachten, zoals jeuk, huiduitslag of irritaties aan ogen of luchtwegen veroorzaken. Daarom bestrijden we deze rupsen intensief.

Wanneer melden?

Zitten er eikenprocessierupsen in een boom op uw eigen terrein? Schakel dan zelf een boomverzorgingsbedrijf in. Raak de rupsen niet aan. Ziet u eikenprocessierupsen in een boom in de openbare ruimte (dus niet op eigen grond)? Maak dan een melding.

Melding doorgeven(externe link)

Voor een melding over de eikenprocessierups kunt u ook de Fixi app gebruiken. Download deze uit de  App Store(externe link) of de  Play Store(externe link).

Bestrijding door de gemeente

Begin mei wordt de eikenprocessierups uit voorzorg bestreden. Hierdoor is er later in het jaar minder overlast. Als de rups toch in een boom komt, dan zuigen wij met speciale stofzuigers de rupsen weg. Als er veel meldingen binnenkomen kunnen we niet alle nesten even snel verwijderen en doen we eerst de locaties waar het risico op overlast het hoogst is. Bijvoorbeeld bij speeltuinen en woonbuurten.

Hoe herkent u de eikenprocessierups?

De rupsen verplaatsen zich ’s nachts in groepen (in processie) op zoek naar voedsel (eikenblad). Overdag keren de rupsen terug naar hun nesten. U herkent de nesten aan een dicht spinsel van vervellinghuidjes, brandharen en uitwerpselen. Ook zijn de bladeren van de boom kaalgevreten.

Meer informatie