Een kind erkennen en naam kiezen

Bent u niet getrouwd? Of heeft u geen geregistreerd partnerschap? Dan heeft uw kind bij de geboorte wettelijk gezien alleen een moeder. Wilt u de wettelijke vader of duomoeder zijn? Dan moet u het kind erkennen. Als u na 1 januari 2023 een kind erkend, hebben beide ouders automatisch het gezag.

Afspraak maken voor erkenning kind

Let op! Op donderdagavond kan u alleen een afspraak maken wanneer u beiden de Nederlandse nationaliteit heeft.

Meenemen

  • Een geldig identiteitsbewijs: identiteitskaart, paspoort of rijbewijs.
  • Bij erkenning van het eerste kind uit een relatie moet de moeder aanwezig zijn en een geldig identiteitsbewijs meenemen. Erkenning van de volgende kinderen uit dezelfde relatie kan met een schriftelijke toestemming en een geldig identiteitsbewijs van de moeder.

Kosten

Erkenning en naamskeuze: gratis

Bijzonderheden

Erkenning kan ook bij of na de geboorteaangifte. De vader staat al als vader in de geboorteakte van het kind vermeld. Bij kinderen tot 16 jaar moet de moeder schriftelijk toestemming geven. Vanaf 12 jaar moet ook het kind schriftelijke toestemming geven voor de erkenning. U hoeft niet de biologische vader of duomoeder te zijn. U kunt een kind niet erkennen als het al 2 ouders heeft.

Naamskeuze

  • U kunt alleen bij het eerste kind uit de relatie de achternaam kiezen. De volgende kinderen krijgen dezelfde achternaam als het eerste kind.
  • Als u geen naam kiest, krijgen de kinderen automatisch de naam van de moeder waaruit zij geboren zijn.
  • Beide ouders zijn aanwezig bij de naamskeuze.

Dubbele achternaam

Vanaf 1 januari 2024 is het mogelijk om een kind een samengestelde achternaam te geven; dat is een combinatie van de achternaam van beide ouders, in een willekeurige volgorde.

Meer informatie hierover vindt u op de pagina Dubbele achternaam kinderen.

Afspraak maken

Een afspraak voor ‘akte van naamskeuze’ mag in iedere gemeente, maar het is het meest handig om dat in de woongemeente te doen. Uw woongemeente zorgt dat de geboortegemeente de naamskeuze op de geboorteakte verwerkt.