Vanaf 1 januari 2024 is het mogelijk om een kind een samengestelde achternaam te geven; dat is een combinatie van de achternaam van beide ouders, in een willekeurige volgorde.

U mag vanaf 1 januari 2024 t/m 31 december 2024 nog één keer een naamskeuze doen als uw oudste kind is geboren na 1 januari 2016. U kunt dan alleen voor een samengestelde achternaam kiezen. De keuze die u maakt geldt voor alle kinderen binnen het gezin. U bent daarvoor wel kosten verschuldigd.

De kosten zijn:

  • €75,- voor het eerste kind
  • €50 voor ieder volgend kind

Daarnaast moet u zich realiseren dat vanaf dat moment bestaande paspoorten en identiteitsbewijzen van uw kind niet meer geldig zijn en opnieuw aangevraagd moeten worden.

Afspraak maken(externe link)

Een afspraak voor ‘akte van naamskeuze’ mag in iedere gemeente, maar het is het meest handig om dat in de woongemeente te doen. Uw woongemeente zorgt dat de geboortegemeente de naamskeuze op de geboorteakte verwerkt.

Heeft u een kindje in 2023 erkend dat in 2024 wordt geboren dan kunt u, als dit uw eerste kindje betreft, bij de geboorte alsnog een naamskeuze doen en daarbij kiezen voor een gecombineerde achternaam.

Let op: voor naamskeuze moet u als ouders beiden in persoon aanwezig zijn.

Dit geldt alleen voor kinderen die de Nederlandse nationaliteit hebben.

Meer informatie staat op de website van de Rijksoverheid(externe link)