CO2 prestatieladder: naar een energieneutrale gemeente

Gemeente Overbetuwe wil het verbruik van fossiele energie (gas, en brandstoffen) verminderen en meer energie opwekken. Zo verminderen we als gemeente de CO2-uitstoot. Dat is nodig om energieneutraal en duurzaam te zijn in 2050. Overbetuwe zet daarbij de CO2-prestatieladder en een energiemanagementplan in als hulpmiddel. Zo kunnen we zien welke maatregelen het meeste effect hebben in het verlagen van de CO2 -uitstoot.

De gemeente stoot voor al haar taken CO2 uit. Denk aan de openbare verlichting, het wagenpark en al het vastgoed van de gemeente. Dat noemen we de CO2 voetafdruk. Overbetuwe wil deze uitstoot gaan verminderen. Om ervoor te zorgen dat we dat op de juiste manier doen, hebben we een energiemanagement actieplan opgesteld. Met de zogeheten CO2-Prestatieladder berekenen we aan de hand van ons eigen energieverbruik hoeveel CO2 er vrijkomt bij de uitvoering van onze taken.

Monitoren

Elk jaar monitoren we het verbruik van de gemeente. Het actieplan en de prestatieladder maken deel uit van een managementsysteem waarin kwaliteitseisen en verantwoordelijkheden zijn vastgelegd. De CO2-prestatieladder is een managementsysteem en geeft al het energieverbruik van de gemeentelijke organisatie weer. De gemeente wil met de CO2-Prestatieladder ook een voorbeeld zijn voor andere organisaties in Overbetuwe. De gemeente voldoet op deze manier ook aan de Europese Energie-Efficiency Richtlijnen (EED-verplichting).

Doelstelling

In 2027 willen we 47% minder CO2 uitstoten dan in 2023, wat een belangrijke stap is richting een vermindering van 55% in 2030 en uiteindelijk nul uitstoot in 2050.

Onze voetafdruk in 2023

In 2023 hebben we in totaal 1.352 ton CO2 uitgestoten. Daarvan kwam 70% van aardgas, 1% van brandstof van bedrijfsmiddelen, 22% van het wagenpark en 2% van groen gas.

De uitstoot staat gelijk aan:

  • 5.580.000 appels
  • Gas en elektra (voor 1 heel jaar) voor 359 huishoudens
  • 7 miljoen km rijden in een personenauto (benzine)

Toelichting bij CO² Footprint
Aardgasverbruik: 70%
Brandstofverbruik bedrijfsmiddelen: 0%
Brandstofverbruik wagenpark: 22%
Propaan: 4%
Groen gas: 2%
Zakelijk vervoer: 2%

Voortgang CO2 reductie

Uitstoot in tonnen CO220232024202520262027
Directe CO2-uitstoot door de gemeente komt van: Gasverbruik voor verwarming van gebouwen.
Brandstofverbruik voor gemeentelijke voertuigen.
Productie waarbij energie wordt gebruikt.
1.332----
Indirecte CO2-uitstoot komt van ingekochte elektriciteit zoals groene stroom en warmte die door anderen wordt opgewekt.0----
Zakelijk vervoer20----
Totale uitstoot in tonnen CO21.3521.1761.001811717
Voortgang CO2-reductie100%----
Doelstelling per jaar100%-13%-26%-40%-47%

Maatregelen CO2-reductie

Het grootste deel van onze voetafdruk komt van het gasverbruik voor het verwarmen van gebouwen en het dieselverbruik van wagens en andere materialen. We kunnen CO2 verminderen door: 

  • Alle stroom die we inkopen is groen (dit doen we al)*          0%
  • Door groen gas in te kopen                                                        21%
  • Minder gas verbruiken in gemeentelijke vastgoed                 21%
  • Een duurzamer wagenpark                                                         5%
  • Verduurzaming openbare verlichting                                        0%

    *0% reductie, doordat de gemeente volledig groene stroom inkoopt. 

Certificaat

De CO2-Prestatieladder is sinds 2011 in eigendom en beheer van Stichting Klimaatvriendelijk Aanbesteden en Ondernemen (SKAO). De CO2-Prestatieladder bestaat uit 5 niveaus. Tot en met niveau 3 gaat een organisatie aan de slag met de uitstoot van de eigen organisatie (en alle projecten). Vanaf niveau 4 en 5 wordt er ook werk gemaakt van de CO2-uitstoot in de keten en sector. De gemeente streeft ernaar om eind 2024 het CO2-Prestatieladder certificaat op niveau 3 te behalen.

Samenwerken

De gemeente Overbetuwe wisselt kennis en ervaring uit met anderen, waaronder:

Wat kunt u doen?

Energiebesparing is iets waar we allemaal bij kunnen helpen. Wilt u energie besparen of van het gas af? Ga naar verbeter je huis. Heeft u zelf ideeën of initiatieven? Wij zijn nieuwsgierig! Mail ons op duurzaamheid@overbetuwe.nl.