Wilde Bijen werkgroep

De Wilde Bijen werkgroep zet zich in voor de bijen. Dat doen ze door het zorgen voor bijvriendelijke beplantingen en onderhoud van het gebied.

In Nederland komen ongeveer 360 soorten wilde bijen voor. Ruim de helft daarvan is bedreigd. Te weinig voedsel en te weinig plekken om te nestelen zijn de grootste problemen voor deze bijen. Dit komt door:Bijenhotel in landschap

  • de vele, grootschalige landbouw;
  • de uitbreiding van woongebieden;
  • het strakker en efficiënter onderhouden van het groen.

Bijen hebben nestelruimte nodig om hun larven in op te laten groeien. Bij wilde bijen wordt ieder ei in een aparte kraamkamer gelegd, samen met een voorraadje stuifmeel als voedsel voor de larven. Sommige soorten maken een gangenstelsel in de grond als nest. Andere bijen maken hun nest boven de grond in dood hout of holle stengels.

Bijenhotels zijn geschikt voor bijensoorten die boven de grond nestelen. Het is belangrijk dat er binnen 200 meter van het bijenhotel genoeg bloeiende planten zijn. De werkgroep is actief met verschillende bijenhotels in de hele gemeente. Wilt u ook meedoen om zo'n bijenhotel te maken? Neem dan contact op met Cees Sparreboom, telefoonnummer 0488 430 119 of e-mail csparreboom@kpnmail.nl.

 Bijenhotel in een stapel met hout