Loket Duurzaam Wonen+ ondersteunt inwoners

Hoe moet ik toch die ondoorzichtige energierekening doorgronden? Hoe vergelijk ik op de juiste wijze mijn ontvangen offertes voor zonnepanelen? En welke isolatiemaatregelen zijn rendabel in mijn specifieke woonsituatie? “Mensen ervaren een investering in duurzaamheid als een grote stap. Daar komt bij dat er veel gekleurde, onjuiste en vage informatie circuleert. Daarom vinden mensen het fijn dat een senior meedenkt over hun plannen”, vertelt adviseur Wim van Megen.

Voor deze en alle andere vragen over het verduurzamen van uw woning gaat u naar Loket Duurzaam Wonen+ in Elst, gefinancierd door de overheid. U krijgt niet alleen onafhankelijk advies, maar ook gratis hulp van een ervaren expert. Wim van Megen: “Iedereen moet een steentje bijdragen om de CO2-uitstoot terug te dringen. Tegelijk valt er ook veel geld te besparen. Daarbij stimuleert de overheid met aantrekkelijke regelingen. Mijn maatwerkadvies verschilt sterk per woning. Ik begeleid mensen tijdens hun duurzaamheidsreis.”

Stappen verduurzamen woning

Steeds meer mensen bezoeken het loket voor hun woning. Belangrijk is dat ze bij het verduurzamen de juiste volgorde kiezen. De eerste stap is het goed isoleren. Te beginnen met oplossingen die weinig kosten. Wim: “Dit noem ik laaghangend fruit. Denk aan isolatiefolie achter de radiatoren. Of het vervangen van oude tochtstrips in huis. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor het vervangen van lampen door 90% energiebesparende led-verlichting. Deze uitgaven verdienen huishoudens binnen enkele jaren terug.” Een hogere verantwoorde investering is het isoleren van dak, gevel, glas of vloer. De meeste uitgaven zijn in vijf tot acht jaar terugverdiend. “Dakisolatie is snel lucratief net als enkelglas vervangen. En bij vervanging van kozijnen is driedubbelglas meestal gunstig.” De tweede stap is bewustwording van hoog energieverbruik. Bijvoorbeeld aanschaf van een A+++ koelvriescombi ter vervanging van een vijftien jaar oude energievreter. “Een waterbed, beertender en tropisch aquarium blijken eveneens grote energieslurpers. Forse energiebesparingen liggen binnen handbereik”, overtuigt Wim. 

Diepgaande expertise

De derde stap is van het gas af gaan met de keuze voor een nieuwe warmtebron zoals een warmtepomp en zonnepanelen. Mensen komen naar het loket met offertes en (tegengestelde) adviezen van leveranciers. “Via zonatlas.nl kun je ieder huis bekijken. Ik reken bijvoorbeeld uit hoeveel zonnepanelen echt nodig zijn en wat de benodigde capaciteit van de alternatieve warmtebron is. Ook nemen we samen de offertes door en maken een objectief vergelijk”, vertelt de doorgewinterde expert. “Dit laatste doe ik ook voor alle isolaties: de isolatiewaarde uitzoeken en berekenen hoeveel energiebesparing de investering oplevert. Mensen vinden het fijn dat ik met ze meedenk als onafhankelijke partij. Vaak komen ze terug voor een tweede adviesgesprek. En als het nodig is, stel ik het bezoek van een EPA-adviseur op locatie voor.” 

Subsidies en leningen

Naast maatwerkadvies helpt het loket ook bij subsidieaanvragen en -voorwaarden. Voor isolatie bestaat de SEEH-subsidie tot zo’n 20%. Op een warmtepomp en zonneboiler geeft de RVO ook circa 20% subsidie. De Belastingdienst betaalt de btw op zonnepanelen terug. “Veel mensen informeren naar een lening. Zo is bijvoorbeeld een consumptieve lening tot € 30.000,- mogelijk. Zonder afsluitkosten, tegen 1,6% rente en boetevrij aflossen. Deze nieuwe ‘Stimuleringsregeling Toekomstbestendig Wonen’ van SVn is gunstig. Vaak besparen mensen meer dan ze aflossen”, verklaart de betrokken adviseur.  

Plan zelf uw afspraak

Wim is elke woensdagmiddag aanwezig op het nieuwe gemeentehuis in Elst. U plant eenvoudig zelf een afspraak in of belt 14 0481. Past woensdagmiddag u niet, dan kunt u ook een afspraak maken in één van de andere zeven gemeentes waar hij samen met zijn collega actief is. Op duurzaamwonenplus.nl leest u naast besparingstips ook ervaringen van huiseigenaren. U vindt er vast een vergelijkbaar project waarmee u alvast uw voordeel kunt doen.