De riolering kan verstopt raken of stankoverlast geven. De gemeente is verantwoordelijk voor het onderhoud van het hoofdriool. U bent zelf verantwoordelijk voor uw huisaansluiting tot op de erfgrens. Een verstopt doucheputje, wasbak of toilet moet u zelf, voor eigen rekening (laten) oplossen.

De gemeente vergoedt de kosten van verstoppingen op eigen grond nooit. Schakel bij een verstopping op eigen grond (en dus voor eigen rekening) een loodgietersbedrijf met een KvK-nummer in.

Waar zit de verstopping?

Als u niet weet of de verstopping in uw eigen deel van het riool zit, graaft u de erfscheidingsput op.

  • De erfscheidingsput is de grens tussen het gemeentelijke- en uw eigen deel van het riool. Dit zit 70 tot 130 cm onder de grond. Vaak op de rand van uw perceel. Let op! U mag niet zelf in gemeentegrond graven.
  • Op de interactieve kaart kunt u bekijken op welke plek uw woning of bedrijfspand en is aangesloten op het riool.
  • De plaats van de erfscheidingsput kan ook op de bouwtekening van uw woning of bedrijfspand staan.
  • Staat de erfscheidingsput droog? Dan zit de verstopping in uw eigen deel van het riool en moet u de verstopping zelf oplossen. U kunt daarvoor een ontstoppingsbedrijf laten komen. U betaalt dan zelf de kosten.
  • Staat er water in de erfscheidingsput? Dan zit de verstopping in het gemeentelijke deel van het riool. Geef de verstopping aan ons door of bel bij spoed 14 0481 om de verstopping te melden. Ga de verstopping niet zelf of via een ontstoppingsbedrijf oplossen. Het is dan niet mogelijk om te achterhalen wat het probleem is. De kosten krijgt u dan niet vergoed.

Verstopping doorgeven

Voor een melding over de verstopping kunt u ook de Fixi app gebruiken. Download deze uit de  App Store of de  Play Store.

Zit de verstopping in het gemeentelijk deel van de riolering? Dan kunt u de kosten tot €135,- vergoed krijgen voor het opgraven van de erfscheidingsput. U moet wel een factuur meesturen. Dit kan per e-mail naar info@overbetuwe.nl, t.a.v. Het Verzekeringsbureau.

Melding maken

Geef de verstopping aan ons door in de volgende gevallen: 

  • Als het nodig is om in de openbare grond te graven, zoals de stoep.

  • Als de gevel van de woning de erfgrens is en u aan kunt geven waar de leiding het pand verlaat.

Bel 14 0481 om verstopping van het gemeentelijk riool te melden.

In geval van spoed buiten kantooruren belt u (0481) 36 15 05.

Meer informatie 

Meer informatie over afvalwater, grondwater en regen in de wijk, kunt u vinden op riool.info