Voor het tijdelijk verhuren van uw woning op grond van de Leegstandwet heeft u een vergunning nodig. Deze vergunning moet zijn verleend vóórdat u uw woning gaat verhuren. De vergunning is maximaal 5 jaar geldig. De huurovereenkomst eindigt automatisch wanneer de vergunning eindigt.

Kosten

  • De behandeling van de aanvraag kost € 207,-
  • Een eventuele verlenging kost € 82,50

Meesturen met de aanvraag

  • Een volledig ingevuld aanvraagformulier
  • Als het beschikbaar is, de concepthuurovereenkomst
  • Verder moet het duidelijk zijn dat u de woning mag verhuren (u bent eigenaar of erfgenaam)
  • Bij meerdere eigenaren/erfgenamen verklaren zij dat u gemachtigd bent namens de andere eigenaren/erfgenamen de vergunning op grond van de Leegstandwet aan te vragen

Huurprijs berekenen

Voor deze vorm van tijdelijke verhuur geldt geen vastgestelde huurprijs. U bepaalt de huurprijs zelf in overleg met uw huurder. U kunt een huurprijscheck doen via huurcommissie.nl(externe link).

Voorwaarden

Voorwaarden van een huurovereenkomst

De huurovereenkomst moet aan een aantal voorwaarden voldoen. Wij kunnen u hierover informeren. Wij ontvangen graag van u een concept van de huurovereenkomst bij de aanvraag. Als de toekomstige huurder nog niet bekend is, kan deze huurovereenkomst later toegezonden worden.

Akkoord van hypotheekverstrekker

Wij adviseren u om contact op te nemen met uw hypotheekverstrekker. Deze moet namelijk ook akkoord gaan met de tijdelijke verhuur. Daarnaast adviseren wij u om afspraken te maken met de huurder over bijvoorbeeld bezichtiging door eventuele kopers, nieuwe huurders of architecten/aannemers.

Andere mogelijkheden van verhuur

Als verhuur volgens de Leegstandwet(externe link) niet mogelijk is, kan worden gedacht aan een tijdelijke verhuur via de zogenaamde Diplomatenclausule. Dit wordt niet via de gemeente geregeld. U informeert hierover bij een deskundige voor het huurrecht.