Paspoort of ID-kaart aanvragen

Voor een paspoort of ID-kaart (Nederlandse identiteitskaart) komt u zelf naar het gemeentehuis. Ook kinderen moeten zelf komen bij het aanvragen en ophalen. Het document ligt na 5 werkdagen klaar. Tijdens openingstijden kunt u zonder afspraak terecht.

Afspraak maken >>

Zo vraagt u een paspoort of identiteitskaart aan:

• U komt naar de gemeente.
  • U neemt al uw reisdocumenten mee, ook als deze verlopen zijn.
  • U neemt uw buitenlandse reisdocumenten mee, als u die heeft.
  • U neemt 1 kleurenpasfoto mee die voldoet aan de richtlijnen.
  • U betaalt uw paspoort of identiteitskaart bij de aanvraag.

Voor kinderen

Bij de aanvraag van een identiteitskaart voor een kind jonger dan 12 jaar en voor de aanvraag van een paspoort voor een kind tot 18 jaar geldt:

• Komen beide ouders/gezaghebbers mee met het kind? Neem dan allebei uw identiteitsbewijs mee.
  • Komt er 1 ouder/gezaghebber mee? Neem dan uw eigen identiteitsbewijs mee. Neem ook het originele identiteitsbewijs en een ingevulde toestemmingsverklaring (Pdf, 53kB) mee van de andere ouder/gezaghebber. Een kopie van het legitimatiebewijs is niet toegestaan.
  • Komt de wettelijke voogd mee en bent u geen ouder van het kind? Neem dan uw identiteitsbewijs mee en een uittreksel van het gezagsregister.
  • Een kind moet ook altijd zelf aanwezig zijn bij de aanvraag én het ophalen van het paspoort of identiteitskaart.

De kosten voor een Nederlands paspoort zijn:

• vanaf 18 jaar: € 71,-
  • tot 18 jaar: € 53,50

De kosten voor een Nederlandse identiteitskaart zijn:

• vanaf 18 jaar: € 56,50
  • tot 18 jaar: € 29,50

Extra kosten bij een spoedaanvraag € 48,50 extra.

Identiteitsbewijs kwijt of gestolen

Geef dit alstublieft zo snel mogelijk aan ons door. Zo voorkomt u misbruik van uw paspoort. Dit kunt u aan de balie doen of direct online regelen (met DigiD).

Online regelen >>

• Vraag een nieuw identiteitsbewijs aan, als uw paspoort of ID gestolen is of kwijt. Wij maken bij de aanvraag uw oude identiteitsbewijs ongeldig.
  • Als iemand een paspoort of identiteitskaart vindt en bij het gemeentehuis brengt, vernietigen wij dit document. Dit is volgens de wet verplicht.

Spoedaanvraag

Als u voor 13.00 uur een spoedaanvraag doet, kunt u het document meestal de volgende werkdag afhalen. Er zijn uitzonderingen. Daarover informeren wij u aan de balie. Voor een spoedaanvraag betaalt u meer dan voor een gewone aanvraag.

Is uw identiteitsbewijs vermist? Dan is een spoedprocedure niet altijd mogelijk. Informeer hiernaar bij de gemeente.

Heeft u het identiteitsbewijs nog sneller nodig? Misschien komt u in aanmerking voor een noodpaspoort van de Koninklijke Marechaussee. Meer informatie over het noodpaspoort vindt u op www.Defensie.nl.

Ophalen paspoort of identiteitskaart

U haalt altijd zelf uw paspoort of identiteitskaart op aan de balie van het gemeentehuis. Heeft u het voor een kind aangevraagd? Dan neemt u uw kind mee om het op te halen. Heeft u uw oude paspoort of identiteitskaart teruggekregen bij de aanvraag? Neem het mee als u het nieuwe identiteitsbewijs ophaalt. Voor het ophalen gelden ruimere openingstijden. Het kan ook op afspraak.

Tweede paspoort

Uw eerste paspoort moet nog minimaal 6 maanden geldig zijn als u een tweede paspoort aanvraagt.

Voor een tweede paspoort neemt u ook 1 van de volgende brieven mee:

• Een brief waarin u uitlegt dat u naar landen moet reizen die een conflict met elkaar hebben. Laat boekingsbevestigingen van uw vliegreizen zien.
  • Een brief van een ambassade waarin staat dat uw paspoort daar ligt voor een visumaanvraag.

Meer informatie

Op de website van de Rijksoverheid vindt u veel meer informatie over het paspoort.

Voor een vluchtelingen- of vreemdelingenpaspoort neemt u contact met ons op.

Subnavigatie