Paspoort of ID-kaart aanvragen of verlengen

Voor een paspoort of ID-kaart (Nederlandse identiteitskaart) komt u zelf naar het gemeentehuis. Ook kinderen moeten zelf komen bij het aanvragen en ophalen. Aanvragen is hetzelfde als verlengen. Het document ligt na 5 werkdagen klaar.

Beschrijving

Voor het aanvragen van een paspoort of ID-kaart werken wij nu alleen op afspraak.

Afspraak maken paspoort of ID-kaart aanvragen

Voor het ophalen van een paspoort of ID-kaart dat u aangevraagd hebt, hoeft u geen afspraak te maken.

Zo vraagt u een paspoort of identiteitskaart aan:

• U komt naar de gemeente.
  • U neemt al uw reisdocumenten mee, ook als deze verlopen zijn.
  • U neemt uw buitenlandse reisdocumenten mee, als u die heeft.
  • U neemt een pasfoto mee die niet ouder is dan 6 maanden en voldoet aan de eisen voor pasfoto’s.
  • U betaalt uw paspoort of identiteitskaart bij de aanvraag.

Voor kinderen

Bij de aanvraag van een identiteitskaart voor een kind jonger dan 12 jaar en voor de aanvraag van een paspoort voor een kind tot 18 jaar geldt:

• Een kind moet ook altijd zelf aanwezig zijn bij de aanvraag én het ophalen van het paspoort of identiteitskaart.
  • Komen beide ouders/gezaghebbers mee met het kind? Neem dan allebei uw identiteitsbewijs mee.
  • Komt er 1 ouder/gezaghebber mee? Neem dan uw eigen identiteitsbewijs mee. De andere ouder/gezaghebber kan online toestemming geven (met DigiD).
  • Heeft de andere ouder of gezaghebber geen DigiD? Neem ook het originele identiteitsbewijs en een ingevulde toestemmingsverklaring (Pdf, 64kB) mee van de andere ouder/gezaghebber. Een kopie van het legitimatiebewijs is niet toegestaan.
  • Komt de wettelijke voogd mee en bent u geen ouder van het kind? Neem dan uw identiteitsbewijs mee en een uittreksel van het gezagsregister.

De kosten voor een Nederlands paspoort zijn:

• vanaf 18 jaar: € 74,50 (10 jaar geldig)
  • tot 18 jaar: € 56,50 (5 jaar geldig)

De kosten voor een Nederlandse identiteitskaart zijn:

• vanaf 18 jaar: € 67,55 (10 jaar geldig)
  • tot 18 jaar: € 36,05 (5 jaar geldig)

Extra kosten bij een spoedaanvraag € 50,50 extra.

Identiteitsbewijs kwijt of gestolen

Geef dit alstublieft zo snel mogelijk aan ons door. Zo voorkomt u misbruik van uw paspoort. Dit kunt u aan de balie doen of direct online regelen (met DigiD).

Paspoort of ID-kaart vermist registreren (DigiD)

• Vraag een nieuw identiteitsbewijs aan, als uw paspoort of ID gestolen is of kwijt. Wij maken bij de aanvraag uw oude identiteitsbewijs ongeldig.
  • Als iemand een paspoort of identiteitskaart vindt en bij het gemeentehuis brengt, vernietigen wij dit document. Dit is volgens de wet verplicht.

Spoedaanvraag

Als u voor 13.00 uur een spoedaanvraag doet, kunt u het document meestal de volgende werkdag afhalen. Er zijn uitzonderingen. Daarover informeren wij u aan de balie. Voor een spoedaanvraag betaalt u meer dan voor een gewone aanvraag.

Is uw identiteitsbewijs vermist? Dan is een spoedprocedure niet altijd mogelijk. Informeer hiernaar bij de gemeente.

Heeft u het identiteitsbewijs nog sneller nodig? Misschien komt u in aanmerking voor een noodpaspoort van de Koninklijke Marechaussee. Meer informatie over het noodpaspoort vindt u op Defensie.nl.

Ophalen paspoort of identiteitskaart

• U haalt altijd zelf uw paspoort of identiteitskaart op aan de balie van het gemeentehuis.
  • Heeft u het voor een kind aangevraagd? Dan neemt u uw kind mee om het op te halen.
  • Heeft u uw oude paspoort of identiteitskaart teruggekregen bij de aanvraag? Neem het mee als u het nieuwe identiteitsbewijs ophaalt.
  • Voor het ophalen hoeft u geen afspraak te maken.

Denk eraan dat u uw paspoort of identiteitskaart binnen 3 maanden ophaalt. Na 3 maanden moeten wij het anders vernietigen!

Tweede paspoort

Uw eerste paspoort moet nog minimaal 6 maanden geldig zijn als u een tweede paspoort aanvraagt.

Voor een tweede paspoort neemt u ook 1 van de volgende brieven mee:

• Een brief waarin u uitlegt dat u naar landen moet reizen die een conflict met elkaar hebben. Laat boekingsbevestigingen van uw vliegreizen zien.
  • Een brief van een ambassade waarin staat dat uw paspoort daar ligt voor een visumaanvraag.

Meer informatie

Op de website van de Rijksoverheid vindt u veel meer informatie over het paspoort.

Voor een vluchtelingen- of vreemdelingenpaspoort neemt u contact met ons op.