Huurwoning verduurzamen
Ook voor mensen met wat minder geld zijn er veel opties om te besparen. Met goedkope en simpele oplossingen beperkt u niet alleen het energieverlies in uw huis, maar ervaart u tevens meer comfort. Ellie Meeuwisz uit Zetten is blij met haar genomen maatregelen: “De tocht is uit het huis. Het voelt nu heerlijk behaaglijk.”
Ellie verhuisde 7 jaar geleden naar de Marshallstraat 57. “De liefde bracht mij naar deze huurwoning in Zetten”, lacht Ellie. “Een fijne stek, maar deze eind jaren 70-woning is uiteraard niet goed geïsoleerd. Zonder grote uitgaven valt al het nodige te winnen. En ik ben een mens die sterk in kosten-baten denkt. Klimaatdoelen zijn prachtig, maar voor mij moet een uitgave wel geld of woongenot opleveren.” Ze deelt graag haar ervaringen én geeft praktische uitvoeringstips die weinig kosten.
Tochtproblemen overal
Bij alle deuren en openslaande ramen voelde ze tocht. Ook achter in de kamer bij het kozijn had ze last van de kou. Nog erger was de tocht in de gang. De voordeur en de brievenbus bleken de ergste veroorzakers. “Je voelde in de kamer een soort automatische tochtstroom over de vloer trekken. Dat kwam overal vandaan. Van boven, vanuit de bijkeuken en de gang”, legt Ellie uit. Ze besloot vorig jaar het hele huurhuis onder handen te nemen. In de bouwmarkt kocht ze eerst 2 rollen tochtstrippen van 10 meter lengte. Voor minder dan 20 euro.
Tochtstrippen en borstels
De achter- en voordeur voorzag ze van tochtstrippen. Zo ook de kozijnen boven en beneden met draaiende ramen. “Ronde rubberen tochtstrippen isoleren het best. Je moet de hoekjes goed indrukken”, licht Ellie toe. Onderaan de deur van de bijkeuken naar de woonkamer bracht ze een borstel aan. Deze staat strak op de plankenvloer. “Hout leeft en een borstel beweegt gemakkelijk mee. Daarom is rubber minder geschikt. Bovendien een esthetisch verantwoorde oplossing voor nog geen 6 euro. Tenslotte wil het oog ook wat”, vertelt Ellie voldaan.
Steenwol achterwand
Onder het raam aan de achterzijde van de kamer zat een dunne triplexplaat. Samen hebben we deze plaat los gemaakt. “Toen bleken er 2 dunne plaatjes tempex van anderhalve centimeter dikte achter te zitten. Mijn partner en ik hebben de plaatjes 5 weken geleden vervangen door steenwol van 4 centimeter dikte. De isolatiewaarde ligt aanzienlijk hoger en bovendien sluit dit materiaal beter aan. Dit kostte maar 12 euro”, rekent Ellie voor. Glaswol van 10 centimeter had de voorkeur. Daarvoor was helaas onvoldoende ruimte. “Maar werkelijk, het voelt aan de achterzijde stukken minder koud aan.”
Gordijn en brievenbus
De tochtende voordeur heeft een dubbele brievenbusklep aan de binnen- en buitenzijde gekregen. “Voor mijn eigen assurantiekantoor kom ik bij veel klanten thuis. Weinig mensen hebben daar wat aan gedaan”, verbaast Ellie. Ook heeft ze een zwaar gordijn geplaatst. In de winter tegen de kou, in de zomer tegen de warmte. Als de wind op de voordeur blaast, komt er nu minder kou in de gang. “Van de Kwantum met extra isolatie aan de achterzijde. Ik heb ruim 200 euro aan dit prachtige gordijn besteed. Maar deze gaat wel 15 jaar mee, hè. En het scheelt zo ontzettend veel: het verlies aan kamerwarmte bij het openen van de kamerdeur voor toiletbezoek ligt stukken lager”, overtuigt de bewoonster. Haar eindconclusie? “Elke maatregel verlaagt jaarlijks onze energierekening én de tocht is verdwenen. We genieten van aanzienlijk meer wooncomfort.” Ze heeft de smaak te pakken. In de planning zit 6 m² dakisolatie in de bijkeuken. “3 gipsplaten en glaswol. Een dagje werk, slechts 40 euro. Dit geeft zoveel voldoening”.