Het is deze week de week van de circulaire economie. Steeds vaker wordt er gevraagd om materialen opnieuw te gebruiken (circulariteit). Maar wat bedoelen we daar nu mee en wat kun je zelf doen? 

We merken allemaal dat de prijzen in de bouw stijgen en dat materialen steeds duurder worden. Een van de oorzaken is het steeds minder beschikbaar hebben van grondstoffen. Hergebruik wordt steeds belangrijker, een circulaire economie.

Als gemeente maken we ook werk van hergebruik. We hebben doelstellingen voor circulair bouwen en het terugdringen van afvalstromen die we niet kunnen recyclen. Zelf ben ik altijd onder de indruk van de enorme hoeveelheid plastic die we verzamelen in een week tijd. Goed scheiden van het afval is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de portemonnee. Glas, papier, plastic en groen afval wordt tenslotte gratis ingezameld. Dat geldt ook voor luiers en incontinentiemateriaal. Allemaal afval dat weer kan worden omgezet naar nieuwe grondstoffen. Goed afval scheiden loont dus.

Repaircafe in Overbetuwe

Wist je dat we in Overbetuwe ook 3 Repaircafe’s hebben? In Elst, Randwijk en Zetten. Hier repareren vrijwilligers uw elektrische apparaten, maar doen ook verstelwerk aan uw kleding. De beste manier om afval te voorkomen is natuurlijk repareren in plaats van vervangen. Meer informatie kunt u vinden op de website: repaircafe.org(externe link).

Een circulaire economie gericht op hergebruik wordt steeds belangrijker. Samen kunnen we hier echt het verschil maken. Help dus vooral mee om afval in onze gemeente te verminderen en er voor zorgen dat zoveel mogelijk afval weer opnieuw als grondstof wordt gebruikt.

Rik van den Dam