Ik wil graag zo gezond mogelijk leven, waarschijnlijk wilt u dat ook. Maar mijn ervaring is dat dit soms best lastig is. Op iedere straathoek lonken lekkernijen naar mij, en een hapje en een drankje horen toch ook bij gezelligheid. Ik weet hoe belangrijk sporten is maar het werk en het huishouden slokken al zoveel tijd op dat het ook erg verleidelijk is om lekker op de bank te gaan zitten.

Preventieakkoord

Wij werken daarom in Overbetuwe aan een omgeving waar gezond gewoon is. Dat is namelijk echt belangrijk om gezondheidsproblemen te voorkomen. Een van de middelen die we daarvoor inzetten is het Preventieakkoord waarin we samen met andere organisaties in Overbetuwe inwoners de kans geven om gezonder te leven door roken, problematisch alcoholgebruik en overgewicht terug te dringen. Daar is dit jaar nog een belangrijk thema bijgekomen: het aanpakken en voorkomen van mentale gezondheidsproblemen.

Scholen

Gezondheidsproblemen voorkomen kunnen we niet alleen. Dit doen we met zoveel mogelijk maatschappelijke partijen. Ik ben hen erg dankbaar voor hun inzet. Met een groot aantal van deze organisaties waren we op bezoek bij het OBC in Elst. Daar vertelde Thijs, gymdocent én kartrekker van de Gezonde School vol enthousiasme hoe kleine veranderingen het verschil kunnen maken. Zo is er een watertap waar jongeren de hele dag fris water uit kunnen tappen om water ‘de norm’ te kunnen maken, deelt men regelmatig gratis appels uit en zijn er verschillende manieren om in de pauzes en tijdens tussenuren te kunnen sporten. Samen met onze jongerenwerker Benny zorgen zijn er ook voor dat je moet kunnen zijn wie je bent, dat is ook gezondheid!

Hoe verder

In de komende maanden werken wij verder aan onze plannen voor een gezond Overbetuwe en alle ideeën zijn welkom! Ik nodig dan ook iedereen van harte uit om zich aan te sluiten bij het groeiende netwerk rondom gezondheid in Overbetuwe. Ik hoor het graag!

Wethouder Chantal Teunissen