Gemeente Lingewaard en Overbetuwe vormen samen een Taalnetwerk. Het netwerk helpt laaggeletterden om beter te lezen, schrijven en rekenen. In september was de week van Lezen en Schrijven en mocht ik samen met Nick Huibers (Wethouder Lingewaard) het ‘ontbijt rondom taal’ bijwonen.

De meeste mensen in ons land kunnen goed lezen en schrijven. Toch zijn er ook nog veel mensen die hier moeite mee hebben. De gevolgen zijn groot. Het lezen van informatie lukt hen niet. Een brief schrijven of een formulier invullen is, zonder hulp, erg lastig. Dingen die mij eenvoudig afgaan, zijn voor hen grote obstakels. Daarom is de week van lezen en schrijven belangrijk.

Taalambassadeur

Terug naar het ‘ontbijt rondom taal’. Dit was voor mij een bijzondere ochtend. Ik mocht kennismaken met taalvrager Dave en taalvrijwilliger Gerard. Dave voelt zich, sinds hij met Gerard leest, zekerder en leest nu met veel plezier een boek uit. Hij is nu een echte taalambassadeur en is altijd bereid zijn verhaal te vertellen.

Heel toevallig zag ik Dave deze week opnieuw. Hij meldde zich bij de receptie op het gemeentehuis in Elst. En omdat mijn kantoorraam uitkijkt op de hal kon ik goed zien hoe Dave met gemak zijn gegevens intikte op de digitale aanmeldzuil. Daar kan ik dus erg van genieten.

Omgeving belangrijk

Helaas zijn er nog steeds te veel mensen die niet geholpen worden met het verbeteren van hun taal- en rekenvaardigheden. Soms ook omdat ze dit zelf niet willen. Dit komt vaak door schaamte. De impact is groot.

Het Taalnetwerk doet daarom ook een beroep op de omgeving van deze mensen. Overtuig dierbaren en bekenden om zich te melden bij de gemeente Overbetuwe. De gemeente staat met een deskundig team klaar om mensen op weg te helpen met het verbeteren van hun taalvaardigheid.

René Post
Wethouder