Oud en Nieuw ligt inmiddels al weer een paar weken achter ons. Ik hoop dat u allemaal een goede jaarwisseling heeft gehad. Ik was blij dat het weer gewoon gevierd kon worden, zonder beperkingen en met elkaar. In de gemeente Overbetuwe is de jaarwisseling normaal verlopen, wat volgens mij ook precies bij onze gemeente en de gemeenschappen past. 

Wellicht heeft u ook, net als ik, nieuwjaarsbijeenkomsten gehad van één of meerdere verenigingen, ondernemingen of organisaties die onze gemeente rijk is. Elkaar even kunnen spreken, de beste wensen uitwisselen en samen toasten op het nieuwe jaar. Wat ons dat ook gaat brengen.

In ieder geval dit jaar weer de pronkzittingen van onze carnavalsverenigingen. Na drie jaar is dat extra bijzonder en wat kijken we er met z’n allen naar uit. Als ik de mensen van de verschillende carnavalsverenigingen spreek, dan merk ik het enthousiasme waarmee ze dit weer opgepakt hebben. Dus dat belooft veel goeds voor de pronkzittingen!

Gelukkig is het niet echt koud geweest de laatste tijd, wat flink kan schelen in de maandelijkse energiekosten. Al word ik zelf wat minder vrolijk van de nattigheid, die daar vaak mee gepaard gaat. Voor de portemonnee dus beter, voor mijn humeur eerlijk gezegd iets minder. Wat ik fijn vind, is dat het inmiddels elke dag weer wat langer licht blijft. Licht als signaal van de natuur dat we, soms ongemerkt, weer langzaamaan richting het voorjaar gaan. 

In deze herfstige en soms stormachtige tijd, in het weer en in de wereld, is het enorm waardevol dat we de Huiskamers hebben in vrijwel elk dorp van de gemeente Overbetuwe. De Huiskamer is een ontmoetingsplek waar iedereen welkom is. Iedere Huiskamer heeft zijn eigen programma met activiteiten of gewoon samen koffie of thee drinken en gezellig een praatje maken. Een lichtpuntje voor veel mensen, zeker als je alleen bent of je eenzaam voelt. 

Voor mij als burgemeester zijn dit allemaal kleine lichtpuntjes. Lichtpuntjes over hoe wij hier in de verschillende dorpen binnen de gemeente Overbetuwe met elkaar omgaan. Lichtpuntjes over activiteiten die na twee Corona-jaren nu weer volop opgepakt worden en door kunnen gaan. Lichtpuntjes over de sociale betrokkenheid en vele vrijwilligers, bijvoorbeeld rondom de Huiskamers. 

Laten we met elkaar dit soort lichtpuntjes koesteren en uitbreiden, door begrip en aandacht voor elkaar te hebben.

Patricia Hoytink-Roubos

burgemeester Patricia Hoytink - Roubos met ambtsketting om