Wellicht weet u dat we als gemeente Overbetuwe drie Partnergemeenten hebben. Dit kunt u ook zien op een aantal plekken aan bordjes onder het gemeentebord bij binnenkomst van de gemeente. Dit zijn gemeenten waarmee we vriendschappelijke contacten onderhouden. Deze banden komen oorspronkelijk vanuit de voormalige gemeenten Heteren, Valburg en Elst, van voor de herindeling tot gemeente Overbetuwe, inmiddels ruim 22 jaar geleden. Dit zijn de gemeente Boleszkowice in Polen en de gemeenten Usingen en Zülpich, allebei in Duitsland.

In de zomer van 2021 ben ik op bezoek geweest in Zülpich, naar aanleiding van de vreselijke overstromingen die daar hadden plaatsgevonden na extreem en zwaar wateroverlast. Daar heb ik mijn collega ontmoet en uitgebreid gesproken. We hebben toen een aantal plekken in Zülpich bezocht.

Vorige week ben ik op bezoek geweest in Boleszkowice. Een bezoek naar aanleiding van het 30-jarig jubileum van deze vriendschapsband. De oorsprong van deze band ligt in de contacten tussen de brandweerposten Heteren en Boleszkowice. In de beginjaren had dit vooral te maken met hulpverlening. Later kwam daar ook een cultureel karakter bij. In al die jaren zijn hier warme vriendschappen tussen inwoners uit beide gemeenten uit ontstaan en wordt lief en leed gedeeld.

Dat heb ik bij mijn bezoek ook persoonlijk mogen ervaren. De zeer warme ontvangst door de burgemeester van Boleszkowice, Marek Czypar, de inwoners en vele vrijwilligers was buitengewoon. Tijdens de officiële ceremonie hebben we, samen met Bert Jansen uit Heteren, de vriendschapsband opnieuw bekrachtigd. Ik vond het indrukwekkend en ontroerend tegelijk. 

Komende zomer breng ik een bezoek aan mijn collega in Usingen, waar ik naar uitkijk. Ik vind het belangrijk om deze vriendschapsbanden bestuurlijk te onderhouden. Daar tijd en aandacht in te steken. Dat begint als eerste bij elkaar ontmoeten en kennis op te doen van elkaars gemeenten en verenigingsleven. 

Al lijkt het ver weg en spreken we soms de taal niet, we kunnen altijd van elkaar leren en elkaar helpen. Dat bewijst de 30-jarige vriendschapsband met onze partnergemeente Boleszkowice!

Patricia Hoytink-Roubos