Ik weet niet of het u ook zo vergaat, maar voor mijn gevoel vliegen de weken voorbij. Inmiddels heb ik alweer drie van de vijf informatiebijeenkomsten rondom digitale veiligheid voor senioren mogen starten. Deze organiseren we als gemeente Overbetuwe, omdat steeds meer mensen slachtoffer worden van internetoplichting en WhatsApp-fraude.

Criminaliteit verplaatst zich van traditionele inbraken naar digitale inbraken. De bijeenkomsten bij de Huiskamers van De Haar in Randwijk, De Loohof in Zetten en De Schakel in Oosterhout waren druk bezocht. We merken dat inwoners graag informatie hierover ontvangen.

HackShield

Voor onze jeugdige inwoners hebben we ook dit jaar weer een HackShieldmiddag georganiseerd. Dit keer bij de bibliotheek in Elst. Op die middag konden jongens en meisjes vanuit de hele gemeente een spel (de HackShield game) spelen onder toeziend oog van onze politieagenten, en zo cyberagent worden. Zo leren ze op een leuke manier omgaan met veiligheid op het internet.

Dat waren vooral binnenactiviteiten, maar er waren ook een aantal activiteiten buiten. Zo heb ik een bezoek gebracht aan de Vluchtheuvelkerk in Zetten en heb ik een filmpje opgenomen bij SDOO Heteren voor de leerlingen van Tuin 17 en de Koningin Julianaschool, in aanloop naar de Koningsspelen. Met enthousiaste leerlingen van groep 7 heb ik voor NLDoet een middag wilgen geknot op het schoolplein. Met dank aan de goede voorbereiding en ondersteuning door de vrijwilligersgroep Knotwilg. Volgend jaar gaan ze met groep 8 wilgen knotten in de Uiterwaarden. Lekker buiten en leren over de natuur, altijd een mooie combinatie. Aan de natuur is goed te zien dat we inmiddels in de lente zijn aangekomen, het begin van nieuw leven. Overal gaan de bloesemknoppen open en zien we fris blad, wat zorgt voor de meest mooie plaatjes door onze hele gemeente. Wat wonen we toch in een prachtig gebied!

Patricia Hoytink-Roubos