Een paar weken geleden zijn we met zijn allen opgeschrikt door de vreselijk verwoestende aardbeving en vele naschokken die Syrië en Turkije troffen. Deze verschrikkelijke ramp is niet te bevatten met de vele slachtoffers, de onzekerheid en het verdriet dat dit voor heel veel mensen met zich heeft meegebracht. Ook binnen Overbetuwe zijn er binnen de Turkse gemeenschap mensen met familie en vrienden in die regio. We leven intens met hen mee. 

Afgelopen week was het daarnaast precies een jaar geleden dat de oorlog in Oekraïne begon. En wat is er in dat jaar van oorlog ook hier veel gebeurd. Als gemeente Overbetuwe hebben we vorig jaar eerst 6 weken crisisopvang in de Wanmolen in Zetten voor Oekraïense vluchtelingen voor onze regio gerealiseerd. Na deze 6 weken hebben we een opvanglocatie voor een langere periode in gebouwen van Pactum in Zetten kunnen organiseren, voor een deel van de vluchtelingen die de gemeente Overbetuwe vanuit Den Haag toegewezen heeft gekregen. Dit hadden we niet kunnen doen als er niet heel veel, spontane, hulp van vrijwilligers was geweest en nog steeds is. Dank daarvoor!

Helaas ziet het ernaar uit dat de oorlog voorlopig niet afgelopen is. Dit zal dus in ieder geval de komende maanden wat blijven vragen van ons allemaal.

Deze week is de crisisnoodopvang in Elst voor 120 vluchtelingen van AZC Ter Apel gesloten, welke we 4 maanden voor de opvang binnen onze regio hadden geboden. Ook hier hebben vele vrijwilligers aan meegeholpen en met die inzet een mooie bijdrage geleverd, dank! Het is fijn om te zien dat er binnen onze gemeente zoveel betrokkenheid te vinden is.

Burgemeester Patricia Hoytink-Roubos