Licht aan

We zien nog steeds veel fietsers onverlicht rijden. Of eigenlijk zien we die niet. En dat is precies het probleem. Licht aan
Daarom werken gemeente en politie er in de wintermaanden aan, dat we allemaal wél onze fietsverlichting aan doen.

Los of vast? De regels

Juist op routes van en naar scholen controleert de politie op de regels: in het donker of bij slecht zicht moet het licht op de fiets aan. Losse fietslampjes of verlichting vast aan je fiets. Het mag allebei, als de fietsverlichting maar aan de regels voldoet.

Vaste fietsverlichting

Wit of geel voor, rood achter en niet knipperend. De verlichting moet aan de fiets zijn bevestigd, dus niet op uw kleding of tas! Ook reflectoren zijn verplicht: achter op uw fiets, op uw trappers en aan de zijkant van uw wielen.

Losse fietsverlichting

Losse fietsverlichting mag alleen op het bovenlichaam. Dus niet op uw hoofd, armen of benen. De verlichting moet goed zichtbaar zijn, er mag dus niets voor of overheen hangen. Daarnaast moet het licht recht vooruit en recht achteruit schijnen en niet teveel bewegen. Wit of geel licht voor, rood licht achter en de lampen mogen niet knipperen.

Bekeuring

Wie zonder licht rijdt, heeft een grote kans tegen de lamp te lopen. Zowel ’s ochtends als ’s avonds. In de controleperiode is de politie extra streng: "Niet zien is schrijven", zo stelt de politie. Dus heb je geen licht op, dan krijg je geen waarschuwing maar direct een bon. Reken in ieder geval op twintig euro per overtreding. Dat is een stuk duurder dan het kopen of laten repareren van een fietslichtje.

 

Andere websites:

Subnavigatie