Gladheidbestrijding

Gladde wegen leiden tot onveilige verkeerssituaties. De gemeente houdt de weersverwachtingen goed in de gaten. Als het nodig is, kan de gemeente preventief strooien. Dit doen we voor de veiligheid, verkeersdoorstroming en bereikbaarheid.

Prioriteiten stellen: welke wegen eerst?

Het is voor de gemeente onmogelijk om alle wegen te strooien. Daarom hebben we prioriteiten gesteld:

  • Grotere, doorgaande wegen binnen en buiten de bebouwde kom
  • Vrijliggende fietspaden binnen en buiten de bebouwde kom
  • Busbanen binnen de bebouwde kom.

De gemeente zorgt er ook voor om aan te sluiten bij de wegen die de provincie strooit.

Straten met winkels en andere voorzieningen worden gestrooid als de gladheid langer dan één dag aanhoudt. Andere (woon)straten worden in principe niet gestrooid.

Op deze plattegrond kunt u de strooiroutes van de gemeente zien. Zo weet u hoe u het veiligst naar uw werk, school of afspraak kunt rijden.

U kunt zelf ook bijdragen aan de veiligheid

Vroeger was u verplicht om uw eigen stoep schoon (sneeuw- en ijsvrij) te houden. Dat is nu niet meer zo, maar het is wel zo netjes en veilig om dit wél te doen! Dit is immers wel zo prettig voor uw buurtgenoten en voor bijvoorbeeld de postbode. Wat kunt u doen? Als er sneeuw ligt, kunt u dit wegvegen of scheppen. Daarna kunt u strooien met strooizout of zand om de gladheid tegen te gaan. Dit voorkomt ook dat sneeuw of ijs weer opvriest waardoor er weer gladheid ontstaat. Bij ijzel kunt u ook het beste strooien met strooizout. Strooizout is te koop bij bouwmarkten.

Veelgestelde vragen

  • Waarom worden woonerven niet gestrooid door de gemeente?

Naast het feit dat de gemeente niet alle wegen kan strooien, is er nog een reden waarom woonerven niet gestrooid worden. Op woonerven wonen kinderen. Veel kinderen vinden het leuk om met en in de sneeuw te spelen. Sleetje rijden, sneeuwballengevecht, sneeuwpoppen maken… Dit plezier wil de gemeente de kinderen niet afnemen.

Als gemeente beseffen we dat sneeuw en ijzel ook voor overlast zorgen op woonerven. Niet iedereen zal het plezier van de kinderen belangrijker vinden dan vermindering van overlast. Toch kiest de gemeente ervoor om woonerven niet te strooien. We hopen hierbij op uw begrip.

  • Is al dat strooizout niet slecht voor het milieu?

In Overbetuwe wordt natriumchloride gebruikt om mee te strooien. Strooien kan op twee manieren: nat en droog. Momenteel worden beide methoden nog gebruikt, maar de gemeente stapt in 2011 volledig over op nat strooien. Bij nat strooien wordt het droge wegenzout, vlak voordat het op de weg wordt gestrooid, bevochtigd met een natriumchlorideoplossing. Hierdoor waait het minder snel weg en kan er dus ook beter preventief gestrooid worden. De doseringen zijn kleiner, er is ongeveer 20% minder zout nodig. Dit is dus beter voor het milieu.

  • Ik heb een klacht over de gladheidbestrijding in Overbetuwe. Waar kan ik terecht?

U kunt uw klacht melden bij de gemeente Overbetuwe. Wij zijn te bereiken tussen 8.00 en 17.00 uur op telefoonnummer (0481) 362 300.


Hier vindt u het beleidsplan Gladheidbestrijding 2010-2014.

 

 

Subnavigatie