Zelf aan de slag? Dit kan daarbij helpen

Veel bewoners willen iets doen voor hun buurt om het fijn en leefbaar te houden. Er zijn verschillende middelen die daarbij kunnen helpen zoals een buurtinitiatief starten, de snelkookpan, buurtpreventie, vrijwilliger worden.

• Overbetuwe Doet

Regelmatig zijn er inwoners met een goed idee om hun eigen straat, buurt, wijk of dorp te verbeteren. Met Overbetuwe Doet ondersteunt de gemeente bewonersinitiatieven zonder ingewikkelde subsidieaanvragen en beoordelingscommissie.

• Vrijwilligerswerk doen

We kunnen in onze gemeente niet zonder vrijwilligers. De gemeente waardeert de inzet van vrijwilligers en ondersteunt en stimuleert vrijwilligers op verschillende manieren.

• Dorpscontactpersonen

Dorpscontactpersonen verbinden ontwikkelingen in dorpen aan strategische opgaven van de gemeente.

• Dorpsprofielen / Dorpsagenda

Een dorpsprofiel is een analyse per dorp van cijfermateriaal gecombineerd met enquête gegevens. Door het lezen van de analyse krijgt u een beeld van de thema’s uit uw eigen dorp en wat men in het dorp belangrijk vindt. De profielen zijn in 2019 opgesteld. Hoewel de gegevens niet meer helemaal up to date zijn, zijn de profielen in grote lijnen nog bruikbaar. U kunt hier als inwoners of als bewonersorganisatie gebruik van maken als u bepaalde thema’s in het dorp wilt bespreken.

• De Snelkookpan

De methode Snelkookpan is een praktische hulp voor mensen die een goed idee hebben om de samenleving te verbeteren, maar niet verder komen, vastlopen of waar alle energie uit is gelopen. De snelkookpan is een gesprek aan de hand van een aantal stappen van maximaal 2,5 uur, waarin het initiatief van verschillende kanten wordt belicht en waarna je als initiatiefnemer weet hoe je verder kan, wat je nog moet doen, of je besluit om er mee te stoppen. Het levert je dus in elk geval duidelijkheid op.

• Buurtpreventie

Draag bij aan de veiligheid in uw wijk door u bijvoorbeeld aan te melden voor WhatsApp Buurtpreventie of Burgernet.

• Aanmelden Right to Challenge

Het Right to Challenge (RtC) staat voor ‘het Recht om Uit te dagen’. Het betekent dat een groep (georganiseerde) bewoners taken van gemeenten kan overnemen als zij denken dat het anders, beter, slimmer en/of goedkoper kan. Vult u hieronder uw gegevens in als u ons wilt uitdagen! Dan nemen wij zo snel mogelijk contact met u op.

• Duurzaamheid

Wilt u weten wat u thuis kunt doen om duurzamer te zijn? Of welke ideeën er in de gemeente zijn? Bekijk hier alle informatie over een duurzaam Overbetuwe.