Inwonersinitiatieven

Regelmatig zijn er inwoners met een goed idee om de leefbaarheid in het eigen dorp of de wijk te verbeteren. Deze initiatieven hoeven niet altijd vanuit een dorpsraad of wijkplatform te komen.

Ook deze initiatieven van inwoners wil gemeente Overbetuwe stimuleren en als dat kan faciliteren, bijvoorbeeld met het Fonds Maatschappelijke Activiteiten (aanvraagformulier fonds maatschappelijke activiteiten).

Ondersteuning

Voor ondersteuning van een initiatief mag u de kernenadviseurs benaderen. Zij zijn bereikbaar via telefoonummer 14 0481 of via e-mail info@overbetuwe.nl.

Overbetuwe Doet

De gemeente Overbetuwe is in 2018 gestart met een centraal, extern en digitaal platform Overbetuwe Doet: een platform dat de huidige subsidieregelingen voor maatschappelijke initiatieven van inwoners vervangt. Het doel is om het gebruik van het Fonds Maatschappelijke Initiatieven (FMI) gemakkelijker, toegankelijker en duidelijker te maken voor inwoners. Er werd gestart met een pilot in Heteren. De pilot bleek positief waarna Overbetuwe Doet gaat dit najaar ook van start gaat in Valburg en in enkele buurten van Elst. Met Overbetuwe Doet ondersteunt de gemeente Overbetuwe bewonersinitiatieven zonder ingewikkelde subsidieaanvragen en beoordelingscommissie. Op www.overbetuwedoet.nl kan iedereen een idee aanmelden en via waardecheques bepalen inwoners zelf aan welke initiatieven zij bij willen dragen.

Tijdens de proeffase in Heteren werden tien ideeën aangemeld, ruim 1.500 cheques geactiveerd, waardoor 8 ideeën genoeg geld hebben gespaard. In totaal verzilverde Heteren voor ruim 10.000 euro. Vanaf nu doen ook Valburg en in Elst De Kist, De Helster, de Koninginnebuurt en de Muziekbuurten mee met Overbetuwe Doet. Begin oktober valt de informatie op hun deurmat.