Zwemmen in de rivieren? Levensgevaarlijk!

Heerlijk, de zomer komt eraan! Maar hoe verleidelijk ook: ga niet zwemmen in de rivieren! Het is meestal verboden, en bovendien levensgevaarlijk.

Helaas verdrinken er iedere zomer weer mensen in de rivieren. Wie in natuurwater wil zwemmen, kan binnen onze gemeente beter en veilig terecht bij onder meer de recreatieplassen Het Strandpark en Watergoed in Slijk-Ewijk en de Rijkerswoerdse plassen in Elst.

DieptesZwemmen in rivieren

Het gevaar van zwemmen in de rivieren schuilt onder meer in passerende binnenvaartschepen, plotselinge dieptes en grote temperatuurverschillen van het water. Rijkswaterstaat heeft de gevaren van zwemmen in de rivieren duidelijk op een rij gezet op haar site. Hier staan ook filmpjes die speciaal op jongeren zijn gericht. Rijkswaterstaat waarschuwt bovendien dat zwemmen in de rivieren een boete van 140 euro kan opleveren.

Op de website www.zwemwater.nl staat een overzicht van natuurwater dat schoon en veilig genoeg is om te zwemmen, inclusief actuele meetgegevens.

Buitenlandse taal

Relatief vaak zijn slachtoffers van verdrinking van buitenlandse afkomst. Om hen ook te waarschuwen, zijn teksten in het Engels, Frans en Pools beschikbaar. De gemeente gaat zelf via diverse kanalen de inwoners met een buitenlandse achtergrond benaderen, maar alle hulp is hierbij welkom. Dus als u mensen kent van wie u vermoedt dat ze niet weten dat zwemmen in de rivier gevaarlijk is, dan kunt u hen de bijgevoegde teksten geven of laten zien.

Klik hier voor de Engelse vertaling.

Klik hier voor de Franse vertaling.

Klik hier voor de Poolse vertaling.