Woning Heteren maand op slot vanwege hennepkwekerij

Een woning in Heteren mag vanaf vandaag, donderdag 24 september, een maand lang niet bewoond worden. In de woning trof de politie eerder een hennepkwekerij aan.

Ook vond de politie er materialen die nodig zijn om hennep te kweken. Verder werd er illegaal elektriciteit afgetapt. De politie heeft de planten en de materialen in beslag genomen. 
Toen de hennepkwekerij werd aangetroffen, was de woning verhuurd. Inmiddels is de huurder vertrokken en staat de woning leeg. 

Verzegeld

De sluiting van het pand houdt in dat een maand lang niemand het pand mag betreden, dus ook de eigenaar niet. Het pand is inmiddels verzegeld. 
Burgemeesters kunnen drugspanden sluiten op basis van artikel 13b van de Opiumwet. Daarin staat onder meer dat een burgemeester een pand kan sluiten als er een handelshoeveelheid drugs aanwezig is. Burgemeester Hoytink-Roubos sluit de woning in Heteren nu voor een maand.

‘De productie van drugs is een criminele activiteit en tast het woon- en leefklimaat aan’, aldus burgemeester Hoytink-Roubos. ‘Bovendien ontstaat er bij het illegaal aftappen van stroom brandgevaar. Daarmee brengt de hennepkweker niet alleen zichzelf maar in het bijzonder ook de omwonenden in gevaar.’

De eigenaar van een woning is (mede)verantwoordelijk voor wat er in het pand gebeurt. Dit geldt ook als het de huurder is die de feitelijke drugshandel of –productie uitvoert. De huiseigenaar moet aan kunnen tonen dat hij voldoende maatregelen heeft genomen om illegale activiteiten te voorkomen, zoals een huurder vooraf screenen en de woning regelmatig controleren. De eigenaren van de woning in Heteren konden niet aantonen dat ze dat gedaan hadden. 

De sluiting van een pand staat los van de straf die justitie eventueel nog kan opleggen tegen de huurder en de eigenaar van het pand.

Verhuurt u een woning of bedrijfspand? Voorkom dat criminelen uw pand misbruiken en lees deze tips