Wandelroute ‘De Polen van Driel’ officieel geopend

Op vrijdag 10 september is de wandelroute ‘De Polen van Driel’ officieel geopend door wethouder Wijnte Hol, Arno Baltussen (voorzitter Stichting Driel Polen) en Jan Castelein (organisator van de Polentocht Driel). Het startpunt van de route is bij het Informatie centrum ‘de Polen van Driel’ aan de Kerkstraat in Driel tegenover het Polenplein. Ook in Arnhem, Ede en Renkum zijn routes gerealiseerd.

Beleven

Wethouder Hol: “deze approutes sluiten aan bij de kernwaarden van de Airborne Region: herdenken, beseffen en beleven van Operatie Market Garden. Met de route in Driel kunnen inwoners en bezoekers het hele jaar door het verhaal van de Polen van Driel beleven.” 

Namens de stichting Driel-Polen dankte Arno Baltussen Provincie Gelderland en gemeente Overbetuwe voor hun bijdrage aan deze al lang bestaande wens. “Bezoekers van het informatiecentrum kunnen nu via deze route een nog beter beeld krijgen van de acties en ontberingen van de 1ste Poolse Onafhankelijke Parachutistenbrigade in september 1944”, aldus de heer Baltussen. 

Jan Castelein maakte bekend dat de 5km route van de Polentocht vanaf dit jaar gewijzigd is in de 6km route ‘de Polen van Driel’. Hij verwacht dat het aantal deelnemers aan deze afstand de komende jaren zal toenemen. Bij inschrijving voor deze afstand krijgen de deelnemers dit jaar ook een wandelkaart van de route, een zogenoemde minimap. 

Minimap

De minimap bevat een korte beschrijving van alle 4 de routes in kaart, tekst en beeld. Naast de deelnemers aan de Polentocht, is de minimap ook verspreid over diverse toeristische en recreatieve locaties in de regio. De minimap is ook verkrijgbaar in het informatiecentrum in het Nederlands, Duits, Engels en Pools. In Driel is de minimap huis-aan-huis verspreid. Digitaal is de route te vinden op de website www.bezoekdebetuwe.nl. De route-app is te downloaden via de AppStore of PlayStore. 

Airborne vlaggen

Sinds enkele jaren staan er in september, verspreid over Driel, vlaggenmasten met de Airbornevlag. Sinds dit jaar hangen ook Airbornevlaggen aan de lantaarnpalen in Driel. Deze vlaggen zijn te verkrijgen bij Algemene Vlaggenhandel Nederland.