Voorstel voor nieuw sportcentrum met zwembad bij station Elst

Het nieuwe Multifunctionele Sportcentrum in Elst komt in De Woongaard, naast de scholen Het Westeraam en Lyceum Elst en schuin tegenover de toekomstige polikliniek van Rijnstate. Dat stelt het college van Overbetuwe voor aan de gemeenteraad, die hierover op 5 oktober besluit. Het zwembad in Zetten blijft in het voorstel open totdat er een blijvende oplossing is gevonden voor het bad. De gemeente en exploitant en toekomstig eigenaar De Drie Essen onderzoeken de komende tijd samen de mogelijkheden om ook na 2025 een zwembad in Zetten te behouden.

Wethouder Wijnte Hol over het belang van het besluit: 'Als de gemeenteraad akkoord gaat, kunnen we na jaren plannen maken met de uitvoering beginnen. Daar kijk ik naar uit, maar ik denk vooral ook alle sportende kinderen, scholieren en volwassenen in Elst en de omliggende dorpen. Zij kunnen zich verheugen op een moderne multifunctionele sporthal en een prachtig, nieuw zwembad op een centrale plek. Verder gaan we in overleg over de mogelijkheden om een tweede zwembad in het westen van Overbetuwe te houden. Dat is belangrijk, ook omdat er steeds meer woningen in dat deel van onze gemeente bijkomen.'
 
Hieronder zetten we de belangrijkste vragen over het voorstel op een rij: 

Hoe gaat het Multifunctionele Sportcentrum in Elst eruit zien?
In het nieuwe sportcentrum komen een sporthal en zwembad, met de volgende bijzonderheden:
    Sporthal
•    Een sporthal van 30 x 48 m, op te delen in 3 zalen
•    Een multifunctionele zaal van 22 x 12 m.
•    Een vechtsportzaal van 23 x 13 m.

    Zwembad
•    Een wedstrijdbad van 25 m lang, 2 m diep en 6 banen. Na overleg met toekomstige gebruikers is het voorstel aan de raad om een deels beweegbare bodem toe te voegen en een diep deel van 2,60 m. Dat laatste is nodig voor duiken, synchroonzwemmen en onderwaterhockey.
•    Een doelgroepenbad van 16 x 10 m x 2 m, met een volledig beweegbare bodem. 
•    Een peuterbassin en een whirlpool.

Hebben de gebruikers meegedacht over het plan?
Zeker, de gemeente heeft verschillende gesprekken gehad met de toekomstige gebruikers van het sportcentrum, verenigd in het Binnensport Overleg Elst. Denk aan zaalsporters, zwemsporters, vechtsporters en dansverenigingen en andere gebruikers van sporthal, het zwembad, budo en de multifunctionele ruimten. Daarnaast hebben we overleg gehad met de gebruikers van basisscholen en Het Westeraam en Lyceum Elst. En natuurlijk met de huidige exploitant en Team Vastgoed als toekomstig eigenaar. Hun wensen en eisen hebben we meegenomen in het programma van eisen. 

Waarom is gekozen voor nieuwbouw?
De Helster is een goed onderhouden, maar gedateerd sportcomplex. Het zwembad is uit 1974, de grote sportzaal uit 1971 en dan zijn er nog een vechtsportzaal en multifunctionele balletzaal uit 1989. 
Het complex is in 2012 gerenoveerd en kan tot 2025 nog mee. Maar zwembad en sporthal voldoen niet meer aan de huidige eisen van zwem- en sportbonden. Ook bouwkundig is het gebouw aan vervanging toe. 

En waarom op deze plek in het stationsgebied? 
Uit onderzoek bleek dat de Woongaard om verschillende redenen geschikter was dan nieuwbouw op de huidige plek van De Helster. Het stationsgebied scoorde met name hoger op de inpassing in de omgeving, de nabijheid van het station en meer ruimte voor het verkeer. 

Wat kost de nieuwbouw ?
In totaal gaat het om een investering van ruim 23 miljoen euro. 

Wanneer begint de bouw?
De bouw start naar verwachting begin 2024. Tot die tijd gaat de gemeente aan de slag met het aanpassen van het bestemmingsplan, de aanbesteding van de bouw en het maken van een ontwerp. 
Als alles volgens planning verloopt, is het nieuwe sportcomplex in het najaar van 2025 klaar voor gebruik. 

Wat komt er straks op de huidige plek van De Helster?
Daar komen woningen. De gemeente gaat daar een plan voor uitwerken. 

Wanneer komt er duidelijkheid over het zwembad in Zetten?
Dat weten we nog niet. Vanaf januari 2023 zijn grond en gebouw niet meer eigendom van de gemeente, maar van de huidige exploitant De Drie Essen. De raad stemde in juli dit jaar in met een  amendement. Dit houdt in dat de gemeente ook na 2023 tijdelijk 230.000 euro per jaar meebetaalt om het zwembad in Zetten open te houden totdat er een definitieve oplossing is. Gemeente en De Drie Essen gaan met elkaar in overleg. In 2022 hopen we tot een passend voorstel te komen dat duidelijkheid geeft over het toekomstige zwembad.