Succes voor het Hart van Heteren

Heteren krijgt naar alle waarschijnlijkheid een nieuw dorpsplein met winkels, maatschappelijke voorzieningen, 20 appartementen en 14 woningen. De stichting Hart van Heteren heeft op 17 februari formeel haar verklaring van succes ingediend bij de gemeente Overbetuwe. Het laatste woord is nu aan het college van burgemeester en wethouders en de gemeenteraad.

Stichting Hart van Heteren, Gemeente Overbetuwe, Artica Vastgoedontwikkeling, vele betrokken (maatschappelijke) ondernemers en dorpsgenoten hebben samen hard gewerkt om het Hart van Heteren tot een succes te maken: een centrale ontmoetingsplek voor alle inwoners van Heteren, een plek waar iedereen zich thuis voelt. De afgelopen maanden zijn de laatste huurders gecontracteerd, heeft de architect prachtige gebouwen getekend, is het ontwerp van de openbare ruimte afgerond en is een belegger gevonden die de plannen waardeert. Op vrijdag 13 maart worden de plannen tijdens een informatiebijeenkomst in De Bongerd aan de inwoners gepresenteerd.

Het laatste woord is nu aan het college van burgemeester en wethouders en de gemeenteraad. Zij beoordelen nu de verklaring van succes en het definitieve plan van Artica. Naar verwachting neemt de gemeenteraad begin april het finale besluit.

De huurders van commerciële ruimten aan het nieuwe dorpsplein zijn: Cadeauwinkel Hip en Hebbes, Brasserie De Boef, Oikonomia Financiële Zorg, Schoonheidssalon Puur Moment, Diergeneeskunde De Lingehoeve, Stichting Open voor Jou, Bibliotheek (OBGZ), Pizzeria – Grillroom Al Volo en een kapsalon. De Huiskamer van Heteren - een samenwerking van de bibliotheek en de stichting Open Voor Jou – wordt de centrale ontmoetingsplek voor iedereen. De huurders, de stichting, gemeente en Artica zijn erg tevreden over wat er is bereikt. Zij verwachten dat de inwoners van Heteren ook enthousiast zullen reageren op de definitieve plannen.

In 2019 hebben al tientallen inwoners uit Heteren hun interesse kenbaar gemaakt voor de nieuwe woningen. Artica wil daarom zo snel mogelijk de appartementen boven de winkels en de eengezinswoningen aan de Onze Lieve Vrouwenstraat, De Rauwendaal en Narcissenstraat in verkoop brengen. De Welstandscommissie heeft het principe akkoord gegeven en de architect is druk bezig op de bouwaanvraag uit te werken. Start bouw is gepland na de zomer en de oplevering eind 2021.

De Heterense overbruggingskracht wordt door betrokkenen gezien als het geheim van het succes. Hierdoor is een krachtige samenwerking ontstaan tussen alle betrokken partijen. Naast de komst van nieuwe ondernemers, verhuizen ook bestaande ondernemers uit het dorp naar het dorpsplein om hun krachten te bundelen. Dit leidt tot versterking van de lokale economie en de sociale structuur. Het mooie nieuwe dorpsplein draagt bovendien bij aan de identiteit van Heteren.

Achtergrondinformatie

De aanpak van het Hart van Heteren is uniek in Nederland. Eind 2017 kwam – mede door de nasleep van de vastgoedcrisis – het centrumplan van Heteren in een impasse terecht. In januari 2018 kwamen de Dorpsraad Heteren, Ondernemersvereniging Heteren, Heteren Sociaal en andere maatschappelijke partners in actie om de ultieme poging te doen het plan toch van de grond te krijgen. De gemeenteraad van Overbetuwe gaf de inwoners van Heteren in februari 2018 de kans om met een alternatieve aanpak het Hart van Heteren te realiseren.

De stichting Hart van Heteren werd in oktober 2018 opgericht met behulp van subsidie van de gemeente Overbetuwe. Naast hulp van veel vrijwilligers uit het dorp, kreeg de stichting ook professionele ondersteuning van de provincie Gelderland, de Koninklijke Nederlandse Heidemaatschappij en de Ontwikkel en Herstructureringsmaatschappij Gelderland. Samen met de professionals van Artica en de betrokken ambtenaren en bestuurders van de gemeente Overbetuwe is alles in het werk gesteld om de doelen te halen en zoals nu blijkt, met succes!

In het nieuwe plan is nog één unit van zo’n 90 m2 te huur. Hiervoor hebben al enkele ondernemers interesse getoond.

beeldimpressie van het ontwerp

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het ontwerp van de plannen is van Artica Vastgoedontwikkeling in nauwe samenwerking met Weusten Liedenbaum Architecten

Voor meer info kunt u terecht op www.hartvanheteren.nl. Wilt u het laatste nieuws blijven volgen, like dan ook de facebookpagina van Hart van Heteren.

Contactpersonen

  • Artica Vastgoedontwikkeling: Evert Slooten, telefoon: 073 522 00 33
  • Gemeente Overbetuwe: Sandra Geerts, telefoon: 14 0481
  • Stichting Hart van Heteren: Patrick Gering, telefoon: 06 83 65 82 16