Praten over zelfdoding kan levens redden

Vandaag, zaterdag 10 september, is het Wereld Suïcide Preventie Dag. Een belangrijk onderwerp om aandacht voor te vragen. ‘Praten over zelfdoding kan levens redden’. Dit is de boodschap van Stichting 113 Zelfmoordpreventie. Met de 1K Z1E J3 bankjes probeert de stichting duidelijk te maken hoe belangrijk het goede gesprek is in het voorkomen van zelfdoding. Dat goede gesprek begint bij iemand écht zien.  

Ook in Overbetuwe vragen we aandacht voor dit onderwerp. Daarom is een eerste bankje in onze gemeente voorzien van het goudkleurige 1K Z1E J3 plaatje. Het bankje dat door een inwoner van Overbetuwe is aangewezen, staat in het Galama Park in Elst. Het is een plek om even de tijd te nemen om elkaar te zien en te horen hoe het werkelijk met iemand gaat. “Het doorbreken van het taboe is belangrijk. Ik hoop dat deze plek inwoners stimuleert om naast de leuke dingen ook over de minder leuke kanten van het leven te praten. Want door te praten kan veel leed voorkomen worden”, vertelt wethouder Chantal Teunissen. 

In 2021 overleden gemiddeld 5 mensen per dag aan zelfdoding. Toch rust er nog steeds een taboe op het praten over zelfdoding. Tijd om de schaamte te doorbreken en een helpende hand te bieden, want een gesprek kan enorm opluchten en het begin van een oplossing zijn. Daarom leidt de QR code op het plaatje naar de website www.113.nl/ikzieje. Hier kun je bijvoorbeeld ervaringsverhalen lezen of gratis een korte online training volgen om te leren hoe je het gesprek over zelfdoding met iemand kunt voeren. Ook is er een overzicht van alle bankjes in Nederland te vinden.

Het bankje in Elst is een eerste plek in Overbetuwe waar aandacht voor dit onderwerp wordt gevraagd. Tips voor bankjes in andere kernen of locaties in Overbetuwe zijn welkom en kunnen aangemeld worden per e-mail.
 
Denk je aan zelfdoding of maak je je zorgen om iemand? Praten over zelfdoding helpt en kan anoniem: chat via www.113.nl, bel 113 of bel gratis 0800-0113.  

plaatje ik zie je bijgesneden_500