Overbetuwse vrijwilliger van het jaar: Amanda Mens-Roelofs

In haar nieuwjaarstoespraak op 3 januari 2022 heeft burgemeester Patricia Hoytink-Roubos de vrijwilliger van het jaar 2021 bekend gemaakt. De vrijwilligersprijs Het Toonbeeld 2021 gaat naar Amanda Mens-Roelofs uit Elst.

Amanda Mens-Roelofs (40) zet zich al vanaf haar 16e jaar in als vrijwilliger bij de scouting, mama’s club en Stichting ‘Krijg de kleertjes’. Daarvoor begon zij een ruilbeurs voor kleding. Dit deed zij in eerste instantie in haar eentje. Inmiddels is deze ruilbeurs uitgegroeid tot een echt winkeltje, waar ze meer dan twintig uur in de week mee bezig is en waar diverse vrijwilligers, studenten en mensen uit de dagbesteding werken. Daarnaast organiseert Amanda Mens-Roelofs ieder jaar een burendag voor haar wijk en heeft ze een stekjeskast bij haar huis staan.

Uitreiking op een later moment

Vanwege COVID-19 is er dit jaar geen Nieuwjaarsontmoeting van de gemeente Overbetuwe. Traditiegetrouw maakt de burgemeester in de nieuwjaarstoespraak de vrijwilliger van het voorgaande jaar bekend en reikt ze daarna het Toonbeeld uit. Dit jaar kon dat niet. De burgemeester belde Amanda Mens-Roelofs vóór de uitzending van de toespraak op om haar alvast te feliciteren met deze prijs. De uitreiking van Het Toonbeeld vindt op een later moment plaats.

Het Toonbeeld

Met de jaarlijkse toekenning van de vrijwilligersprijs ‘Het Toonbeeld’, bestaande uit een award en een oorkonde, bedankt de gemeente Overbetuwe niet alleen de winnaar maar alle vrijwilligers in Overbetuwe voor hun inzet. ‘Het Toonbeeld’ is vernoemd naar Toon Driessen uit Heteren, een vrijwilliger in hart en nieren. Deze vrijwilligersprijs wordt sinds 1992 uitgereikt, eerst in de gemeente Heteren en sinds 2001 in de gemeente Overbetuwe aan de vrijwilliger van het jaar.