Overbetuwnaren verdelen zelf de subsidie

Na het succes in Heteren krijgen in 2018 en 2019 ook nog twee andere dorpen of wijken in de gemeente Overbetuwe de kans om zelf de subsidie voor maatschappelijke activiteiten te verdelen.

Dat kan via Overbetuwe Doet; een digitaal platform waarop bewoners van het dorp hun idee of project aanmelden. Vervolgens krijgt ieder huishouden in het dorp een cheque waarmee ze geld aan een bepaald project kan doneren. In 2017 werd Overbetuwe Doet gelanceerd in Heteren en zijn de resultaten boven verwachting.

Meer leuke maatschappelijke initiatieven

“We zijn blij met de uitkomsten van de proef in Heteren met Overbetuwe Doet”, vertelt wethouder Dimitri Horsthuis-Tangelder. “Hierdoor zijn er sneller én meer leuke maatschappelijke initiatieven gerealiseerd. Denk bijvoorbeeld aan Buurtpreventie Heteren die met het gespaarde bedrag een informatieavond heeft georganiseerd of aan ‘Live in de huiskamer’. Zij gaan met het gespaarde geld huiskamerconcerten organiseren. We willen dus zeker verder met Overbetuwe Doet en hebben een aanvraag voor extra budget gedaan via de Kadernota bij de gemeenteraad. Zij besluiten daarover op 3 juli 2018. In 2018/2019 willen we in ieder geval uitbreiden met twee andere dorpen of wijken in Overbetuwe. Welke dat zijn, maken we na de zomervakantie bekend.”

Resultaten in Heteren

In de proeffase werden elf ideeën aangemeld. Zeven van de elf ideeën hebben voldoende cheques gespaard om hun idee uit te voeren. Tijdens de proeffase zijn 4.264 cheques t.w.v. € 7,50 verstuurd, verdeeld over twee rondes. In de eerste ronde werd 28% van de cheques geactiveerd. Bij de tweede ronde 44%. Heteren heeft in totaal voor € 11.551,- aan cheques geactiveerd.

Hoe werkt Overbetuwe Doet?

Op het platform OverbetuweDoet.nl melden bewoners hun ideeën aan. Denk aan een leuke activiteit voor kinderen, het samen onderhouden van een stuk groen of een buurtactiviteit. Het initiatief moet ten goede komen aan alle inwoners van het dorp en voor iedereen toegankelijk zijn. Daarnaast ontvangen alle huishoudens in het dorp een cheque ter waarde van € 7,50. Initiatiefnemers kunnen cheques verzamelen om te sparen voor hun idee. Ook als bewoners zelf geen initiatief willen starten, kunnen ze meehelpen. Dat doen ze door hun cheque te doneren aan een idee dat hen aanspreekt. Ook kunnen zij de initiatiefnemers helpen door bijvoorbeeld materiaal beschikbaar te stellen of zich aan te melden als vrijwilliger.

Subsidie

Overbetuwe Doet vervangt het Fonds Maatschappelijke Initiatieven (FMI). FMI is een gemeentelijk subsidie-instrument voor activiteiten en projecten waarin inwoners, organisaties en ondernemers zich samen inzetten voor een concreet maatschappelijk doel in Overbetuwe. Het kan gaan om kleine of om grotere activiteiten en projecten. Deze subsidieregeling moest gemakkelijker, toegankelijker en duidelijker gemaakt worden voor inwoners. Daarom werd -naar voorbeeld van Ede- Overbetuwe Doet als proef in Heteren gelanceerd. Uit de evaluatie blijkt dat dit een goede manier is om projecten en activiteiten in dorpen te ondersteunen.