Overbetuwe pakt strijdige bewoning aan

Mensen die wonen op plekken waar dat niet is toegestaan, kunnen de komende tijd bericht verwachten van de gemeente Overbetuwe. De gemeente wil situaties van ‘strijdige bewoning’ steviger aanpakken.

Daarbij gaat het bijvoorbeeld om bewoning van bedrijfspanden of kantoorpanden, maar ook over illegale woningsplitsing en kamerbewoning zonder vergunning.

Als mensen wonen in gebouwen of op plaatsen die niet voor bewoning bedoeld zijn, brengt dat veiligheidsrisico’s en gezondheidsrisico’s met zich mee: het ontbreken van vluchtroutes, slecht aangelegde gas- of elektriciteitsleidingen, onvoldoende ventilatie, te veel bewoners in een ruimte, het ontbreken van brandwerende maatregelen. Burgemeester Van Asseldonk: ‘Gelukkig hebben we in de gemeente Overbetuwe nog geen ernstige problemen op dit gebied meegemaakt. Met deze verscherpte aandacht willen we zorgen dat dat zo blijft.’

Oplossing
Op basis van diverse signalen heeft de gemeente op dit moment ongeveer 50 situaties in beeld waar mogelijk ‘strijdige bewoning’ plaatsvindt. De komende tijd gaat de gemeente deze verder onderzoeken, en als daar inderdaad sprake van is, gaat de gemeente in overleg met de betrokkenen op zoek naar een oplossing.

Als betrokkenen niet meewerken, volgt een waarschuwing, daarna kan de gemeente een dwangsom opleggen en in uiterste instantie is uitzetting mogelijk. ‘Maar natuurlijk doen we er alles aan om te voorkomen dat het zover komt’, aldus Van Asseldonk. ‘Het is immers juist ook in het belang van de bewoners zelf om risicovolle en soms zelfs gevaarlijke situaties te beëindigen.’