Omgaan met het digitale tijdperk

De Kinderburgemeester vertelt u meer over waar hij zich mee bezig houdt!

Kinderburgemeester MikeHet was een van de onderwerpen die bovenaan mijn lijstje stond toen ik mij kandidaat stelde als kinderburgemeester. Ik ben dan ook trots dat het thema nu al wordt opgepakt binnen de gemeente.

Het viel mij op dat je op de basisschool niet echt les krijgt in ICT. Kinderen leren vaak wel met een laptop of tablet, maar we weten eigenlijk niet goed hoe het werkt. Sommige kinderen weten niet altijd hoe ze op Google iets moeten opzoeken. En als je ergens niet uitkomt, doet de juf of meester het voor je, maar je leert het niet echt zelf te doen. Ik vind dus dat kinderen veel meer vakken op een tablet moeten doen en leren hoe ze kennis kunnen opdoen op het internet. Ik wil dat ze leren hoe je moet programmeren en apparaten koppelen aan het internet. Denk bijvoorbeeld aan de zelfrijdende auto of aan slimme energiemeters.

ICT wordt in de toekomst nog belangrijker. Veel banen hebben of krijgen steeds meer een ICT-element. Het is belangrijk dat leerlingen dit leren inzien.

Maar leren omgaan met het digitale tijdperk betekent meer dan alleen werken met computers. Jongeren moeten ook goed beseffen wat de gevaren zijn van het internet. Pesten op internet is bijvoorbeeld een groot probleem waar we over moeten praten. We horen ook steeds meer over hacken. Het zijn belangrijke thema’s die we op de basisschool al kunnen bespreken.

ICT is heel breed en de ontwikkelingen gaan ook nog eens heel hard. Je moet daarom ook proberen bij te blijven en dat doe je door al vroeg te leren over ICT. Op de basisschool dus al. Maar ook ouderen moeten meegenomen worden in deze nieuwe wereld.

Ik vind het geweldig dat er nu al iets gebeurt tijdens mijn ambtsperiode. Op 3 en 9 april heeft groep 8 van ’t Startblok een workshop gekregen over ICT. De docent gaf les over wat ICT is, hoe het werkt, wat goede programma’s zijn, hoe www is ontstaan en hij legt uit wat termen als url en html betekenen.

Mike van Bergen van der Grijp

Kinderburgemeester

Bibliotheek Gelderland-Zuid verzorgt diverse workshops voor kinderen met interesse in de ICT. Workshops waarin je bijvoorbeeld leert programmeren met Snap! (een uitbreiding van Scratch), aan de slag gaat met Stop Motion animatie of websites bouwt met HTML of CSS. Deze workshops worden gegeven tegen een kleine vergoeding van €2,50 per persoon. Het volledige aanbod is te vinden op www.obgz.nl/agenda-digitalplayground.