Nieuwe Randwijkse variëteit veldesdoorn in Elst

Overbetuwe heeft als eerste gemeente een nieuwe variëteit veldesdoorn aangeplant. Wethouder Brigitte Faber-De Lange plantte de eerste Acer Campestre ’Street Pillar’ op woensdag 24 maart op de Reijersstraat te Elst.
De gemeente Overbetuwe hecht er veel waarde aan om verschillende boomsoorten en cultuurvariëteiten een plek te geven. De nieuwe variëteit van de veldesdoorn is afkomstig uit Overbetuwe zelf, van Boomkwekerij L.B.Ruijgrok v.o.f. in Randwijk.

Veelzijdigheid in vormen

In 2020 zijn 8 cultuurvariëteiten van de veldesdoorn aangeplant in deze wijk in Elst. Met de aanplant van de Acer campestre ‘Street Pillar’ komt er nog één bij. Door ze bij elkaar te zetten, kun je goed de verschillende kroonvormen van de cultuurvariëteiten zien. 

Wethouder Brigitte Faber de Lange: ‘Heel bijzonder dat we nu als eerste gemeente de nieuwe veldesdoorn mogen planten. Het is immers een nieuwe variëteit ontwikkeld door boomkwekerij Ruijgrok uit onze eigen gemeente. Mooi om dit resultaat in de openbare ruimte voor iedereen zichtbaar te maken.’

Opvallende, beheervriendelijke en nuttige boom

De Acer campestre ’Street Pillar’ is zoals de naam al zegt zeer geschikt voor de aanplant in straten. Het is een mooie opvallende boom voor aanplant in het openbaar groen, in parken en op pleinen. Ook voor kleine tuinen is deze boom een aanrader.
Het kleurverschil tussen de donkergroene oudere en heldergroene jongere bladeren aan dezelfde tak geeft een mooi contrast. In de herfst hebben de bladeren een opvallend gele kleur.

De bloemen in het voorjaar bevatten veel nectar voor insecten en in de herfst weten vogels de zaden van de veldesdoorn goed te vinden. Deze inheemse boom draagt zo bij aan de biodiversiteit. De veldesdoorn is bekend om zijn effectieve opname van CO2 en ook de variëteit Street Pillar draagt zo bij aan de vermindering van luchtvervuiling.

FOTO Brigitte Faber plant veldesdoorn