Let op: eikenprocessierups

In de maanden mei, juni en juli kunt u op eikenbomen behaarde rupsen aantreffen: de eikenprocessierups.

Een vervelend beestje, want na contact met de haartjes van deze rupsensoort kunt u jeuk, huiduitslag of irritaties aan ogen of luchtwegen krijgen. Vandaar dat de gemeente deze rups preventief bestrijdt.

Bestrijding

Begin mei wordt de eikenprocessierups preventief bestreden met een biologisch bestrijdingsmiddel en met insect parasitaire nematoden. Hierdoor is er later in het jaar minder overlast. Men brengt het middel in één werkgang aan waardoor men tot in de nacht doorwerkt. Enige geluidsoverlast is hierdoor niet te voorkomen.

De bomen, waarop men na de preventieve bestrijding eikenprocessierups constateert worden op een milieuvriendelijke wijze behandeld. Eén van de methoden is het branden en/of opzuigen van de nesten.

Gemeente Overbetuwe bestrijdt alleen bomen die eigendom zijn van de gemeente. Wanneer u eikenprocessierupsen in eikenbomen aantreft op uw eigen terrein en u wilt deze verwijderen dan dient u zelf een boomverzorgingsbedrijf in de schakelen.

Hoe voorkomt u ongemak?

Vermijdt elk contact met de rupsen en resten ervan, zoals vrijgekomen brandharen en lege nesten. Zorg bij een bezoek aan een (natuur-)gebied met rupsen voor goede bedekking van de hals, armen en benen en ga niet op de grond zitten. Na aanraking van de rupsen of haren niet gaan krabben of wrijven, maar de huid of ogen goed wassen of spoelen met water. Zo nodig ook kleren wassen.

Klachten verdwijnen in het algemeen binnen twee weken. Een zachte crème met kamfer of menthol kan verlichting bieden. Neem bij ernstige klachten contact op met uw huisarts.

Wat vragen wij van u?

Op dit moment zijn een klein aantal bomen met daarop de eikenprocessierups aangetroffen. Het kan goed zijn dat veel meer eikenbomen in de gemeente Overbetuwe last hebben van dit verschijnsel. Wij vragen u om melding te maken wanneer u een eikenboom aantreft met daarop de eikenprocessierups. Op deze manier kunnen wij zo goed mogelijk deze rups bestrijden. U kunt uw meldingen doorgeven aan gemeente Overbetuwe, bereikbaar op telefoonnummer 14 0481. Alvast bedankt voor uw medewerking.

Informatie?

Op de website http://www.vggm.nl is meer informatie over de eikenprocessierups aanwezig.

eikenprocessierupseikenprocessierups