Leefgeld aanvragen voor Oekraïense vluchtelingen

Voor vluchtelingen uit Oekraïne is een vergoeding beschikbaar waarmee ze in hun eerste levensbehoeften kunnen voorzien, het zogenaamde leefgeld. Vluchtelingen uit Oekraïne die in een gastgezin verblijven, krijgen 260 euro leefgeld per persoon per maand en kunnen een wooncomponent daarbovenop krijgen. Deze toelage bij gastgezinnen is 215 euro per maand voor volwassenen en 55 euro per maand voor kinderen. De totale maandelijkse toelage voor een volwassene in een gastgezin is dus 475 euro en voor een minderjarige 315 euro.

Leefgeld aanvragen

Oekraïners die leefgeld willen aanvragen, kunnen mailen naar: leefgeld@overbetuwe.nl. In de mail wordt het volgende meegestuurd:

Wanneer een vluchteling inkomsten uit arbeid heeft, kan hij geen leefgeld (meer) krijgen. Inkomsten uit arbeid moeten gemeld worden aan de gemeente via leefgeld@overbetuwe.nl.

Om leefgeld te krijgen is het nodig om:
•    een Nederlandse bankrekening openen
•    ingeschreven staan bij de gemeente

Lees ook de informatie van de Rijksoverheid over werk en inkomen.