Geslaagde controle leegstaande panden in buitengebied Overbetuwe

Een controle van ongeveer twintig leegstaande panden in het buitengebied van Overbetuwe is afgelopen week goed verlopen. De controle werd uitgevoerd door de politie, samen met de Omgevingsdienst ODRA.

De controleurs hebben geen onregelmatigheden aangetroffen. Wel gaat de Omgevingsdienst een aantal zaken nog verder uitzoeken. Daarnaast vertelden sommige pandeigenaren dat ze zijn benaderd met twijfelachtige verzoeken om schuren of loodsen te huren. Alle betrokken pandeigenaren hadden begrip voor de controles en stonden die zonder problemen toe.

Leegstaande schuur De controle is onderdeel van het Keurmerk Veilig Ondernemen Buitengebied Overbetuwe. De deelnemende partijen zijn de gemeente Overbetuwe, politie, brandweer, het OM, Land- en Tuinbouw Organisatie (LTO), bewoners van het buitengebied, de Omgevingsdienst Regio Arnhem (ODRA), het Waterschap Rivierenland en het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV). Zij werken samen om het gebied minder interessant te maken voor criminelen, en de veiligheid te vergroten.

Opruimkosten

Leegstaande panden in het buitengebied worden regelmatig gebruikt, vaak zonder medeweten van de eigenaar, voor hennepkwekerijen, drugslaboratoria, opslag van gestolen goederen of opslag van goederen waarvan de opruimkosten hoog zijn en die de huurder daar achterlaat en vervolgens verdwijnt. De opruimkosten zijn dan voor rekening van de verhuurder. Voorbeelden zijn de opslag van oude auto- en tractorbanden en asbestplaten.
Bij de controle bekeken politie en ODRA onder meer of het feitelijke gebruik van de gecontroleerde panden wel aansloot bij wat er geregistreerd staat, ze vroegen naar de huurders, beoordeelden of de vergunningen klopten en gaven adviezen op veiligheidsgebied.

‘Goed om te horen dat er geen onregelmatigheden zijn gevonden’, constateert burgemeester Van Asseldonk van Overbetuwe. ‘De inwoners en ondernemers van het buitengebied zijn zich gelukkig steeds beter bewust van de risico’s. En dat die risico’s reëel zijn, blijkt ook wel weer uit de signalen van dubieuze huurverzoeken.’

In de toekomst worden dergelijke controles vaker gehouden.