Gemeenteraad Overbetuwe stemt in met tijdelijke crisisnoodopvang op bedrijventerrein Elst

De gemeenteraad van Overbetuwe heeft ingestemd met het voorstel om een tijdelijke crisisnoodopvanglocatie in te richten op bedrijventerrein de Aam in Elst. Burgemeester en wethouders hadden voorgesteld om hier vanaf begin november op een onbebouwde kavel drie maanden lang 120 vluchtelingen op te vangen. Zo wil Overbetuwe meehelpen de problemen op te lossen bij het aanmeldcentrum in Ter Apel en de asielzoekerscentra overal in Nederland.

De gemeenteraad stemde dinsdag 27 september tijdens een extra raadsvergadering in met het voorstel. De extra raadsvergadering is hier terug te kijken.

Het college van burgemeester en wethouders van Overbetuwe is blij dat er met instemming van de voltallige gemeenteraad een tijdelijke opvanglocatie komt in de gemeente. Burgemeester Hoytink-Roubos: ‘Hiermee leveren we als gemeente een concrete bijdrage om de problemen in Ter Apel en bij asielzoekerscentra op te lossen. Dat doen we voor de vluchtelingen, die recht hebben op een menswaardige opvang, en voor gemeenten als Ter Apel, die deze klus echt niet alleen kunnen klaren. Daar hebben we allemaal een verantwoordelijkheid in, Den Haag niet in de laatste plaats.’

Op dit moment zijn de asielzoekerscentra en het aanmeldcentrum in Ter Apel overvol. De Rijksoverheid heeft, via de veiligheidsregio’s, alle gemeenten daarom gevraagd te zorgen voor extra opvang. Voor de Veiligheidsregio waarbinnen Overbetuwe valt, betreft dit 450 opvangplaatsen. Op verschillende plekken in Nederland worden nu crisisnoodopvanglocaties opgezet. Deze moeten ervoor zorgen dat vluchtelingen na hun aanmelding in Ter Apel sneller kunnen doorstromen.

De crisisnoodopvang in Elst komt op een lege kavel op het bedrijventerrein, aan de Industrieweg 8 langs het spoor (zie kaartje onderaan dit bericht). Deze kavel is eigendom van de gemeente. Riolering en waterleidingen zijn hier al aanwezig: daardoor kunnen de slaapunits hier relatief snel en makkelijk worden aangesloten. De kavel ligt op loopafstand van het station en van het centrum van Elst.

Meer informatie en nieuwsbrief

Op de website www.overbetuwe.nl/crisisnoodopvang staat meer informatie over de crisisnoodopvang. De komende tijd vullen we deze informatie verder aan. Mensen kunnen zich hier ook aanmelden voor een nieuwsbrief. Kort voor de opening van de crisisnoodopvang organiseren we een inloopbijeenkomst op locatie voor omliggende bedrijven, omwonenden en andere geïnteresseerden. Datum en tijd van deze inloopbijeenkomst zijn nog niet bekend. Deze volgen via de nieuwsbrief en de diverse gemeentelijke communicatiekanalen.

kaartje locatie crisisnoodopvang_500