Energietoeslag aanvragen nog niet mogelijk

We krijgen veel telefoontjes van mensen die willen weten hoe het zit met de eenmalige energietoeslag die het kabinet heeft aangekondigd. Op dit moment kan deze nog niet uitbetaald worden, maar de uitbetaling komt er wel aan in 2022.

De kosten voor energie gaan sterk stijgen voor huishoudens. Het rijk wil éénmalig een energietoeslag van ongeveer €200,- toekennen aan mensen met een laag inkomen. De minister wil graag dat deze toeslag door gemeenten wordt uitbetaald aan mensen die op dit moment een uitkering ontvangen. Zij hoeven hier niks voor te doen.

Voor de groep mensen die nu geen uitkering ontvangen maar wel een laag inkomen hebben, wil de minister een systeem inrichten om daarvoor in aanmerking te komen (via een aanvraag). Dit moet nog duidelijk worden. Ook aan deze groep moeten gemeenten de eenmalige toeslag gaan uitbetalen als zij daar recht op hebben.

Het geld voor de eenmalige toeslag wordt in 2022 beschikbaar gesteld. Op dit moment is nog niet bekend hoeveel geld voor Overbetuwe beschikbaar wordt gesteld en wanneer we dit kunnen uitbetalen. Wanneer we hierover meer weten, zullen we dat via de website en Het Gemeentenieuws bekend maken.