Eerste uitgiftepunt gratis menstruatieproducten in Bibliotheek Elst

Bibliotheek Elst is sinds eind mei het eerste uitgiftepunt in Overbetuwe voor gratis menstruatieproducten voor mensen met een kleine portemonnee. In overleg met de gemeente Overbetuwe heeft de bieb haar locatie beschikbaar gesteld. Het Armoedefonds stelt de materialen beschikbaar.

In de bibliotheek staat een kast waar vrouwen die weinig te besteden hebben gratis maandverband en tampons kunnen halen. Ze kunnen hier gebruik van maken zonder aanmelden. Wethouder Chantal Teunissen is blij met het initiatief. “Ik hoop dat in Overbetuwe veel vrouwen en meisjes die het nodig hebben de weg naar het uitgiftepunt weten te vinden. Het màg niet zo zijn dat meiden een paar dagen school en vrienden missen omdat er in hun gezin niet voldoende geld is om menstruatieproducten te kopen. Het zijn vaak al niet de beste dagen van de maand. Daarom ben ik ontzettend blij dat het Armoedefonds en de bieb dit initiatief hebben opgepakt.”

Uitbreiding

Per maand is er voldoende materiaal aanwezig voor zo’n 100 vrouwen. Het maandverband en tampons worden geleverd door het Armoedefonds. De komende zes maanden kunnen vrouwen uit heel Overbetuwe van dit initiatief gebruik maken. Als blijkt dat de kast met menstruatieproducten een succes is, komen er meer uitgiftepunten, zoals bij de Voedselbank en scholen.

Geen keuze hoeven maken

In Nederland heeft één op de tien vrouwen niet altijd geld voor maandverband of tampons. Net als het Armoedefonds vinden de gemeente en de bibliotheek dat hygiëne geen luxe mag zijn. Het materiaal is vooral bedoeld voor meisjes en vrouwen die vanwege hun krappe budget soms of regelmatig andere keuzes in persoonlijke hygiëne moeten maken. Op veel plekken in Nederland wordt deze ondersteuning bij menstruatiearmoede opgepakt. Op de website van armoedefonds is hierover meer informatie te vinden.

De bibliotheek Elst is gevestigd aan het Europaplein 1. De bieb is op werkdagen geopend van 14.00 tot 17.30 uur en op zaterdag van 10.00 tot 12.30 uur.

Uitgiftepunt menstruatieproducten