Eerste bronzen staatsieportret mét baard onthuld in Overbetuwe

Op dinsdagavond 8 september is het koningsportret van Koning Willem Alexander onthuld in de Rijn-Waalzaal, de nieuwe multifunctionele zaal waar onder andere de gemeenteraad vergadert. Het is het eerste staatsieportret van de Koning mét baard dat in een gemeentehuis hangt.

Bij het ontwerp van het vernieuwde gemeentehuis van Overbetuwe is gekozen voor openheid en transparantie. Dat vertaalt zich letterlijk in de nieuwe multifunctionele zaal, die bestaat uit veel glas en weinig muren. Hierdoor kon het bestaande staatsieportret (een schilderij) van de koning niet meer opgehangen worden. Voor de nieuwe zaal is gekozen voor een bronzen koningsportret, gemaakt door beeldend kunstenaar Maria Stams. Het beeld (zonder baard) was al klaar toen bleek dat de baard toch blijvend was. Daarop werd er een nieuwe versie gemaakt, mét baard.

Wethouder Dimitri Horsthuis-Tangelder: “Het staatsieportret heeft een tijdloze uitstraling door de impressionistische wijze waarop het is geboetseerd. Het is tegelijkertijd statig en heeft een link met ons Romeinse verleden door de bronzen uitvoering en patina.”

Onthulling borstbeeld door burgemeester en kunstenaar Maria Stams