Drugslab: bedrijfspand in Randwijk voor drie maanden gesloten

Een bedrijfspand in Randwijk mag met ingang van vandaag, 14 januari, drie maanden niet gebruikt worden. Dat heeft burgemeester Hoytink-Roubos van Overbetuwe besloten. De politie trof in september in de loods een grote hoeveelheid jerrycans, chemicaliën en andere goederen aan: spullen die gebruikt worden bij het maken van synthetische drugs zoals xtc en (met-)amfetamine (speed). De politie heeft de materialen in beslag genomen.

Op basis van de artikel 13b van de Opiumwet kunnen burgemeesters panden tijdelijk sluiten als ze worden gebruikt voor drugscriminaliteit. ‘Dit soort activiteiten levert groot gevaar op voor omwonenden’, aldus burgemeester Hoytink-Roubos. ‘Dat is onacceptabel. Bovendien vormt drugscriminaliteit een bedreiging voor de leefbaarheid van het dorp, én voor de samenleving als geheel.’

De sluiting van een pand door burgemeesters is een maatregel vanuit het bestuursrecht. Daarnaast loopt er ook nog een strafrechtelijk onderzoek, waarin een aantal verdachten vastzit. Het zou gaan om een internationale criminele organisatie. 

Burgemeester Hoytink-Roubos: ‘Met deze sluiting voor drie maanden maken we als gemeente duidelijk dat we dit soort activiteiten niet accepteren in Overbetuwe. Criminaliteit mag niet lonen. En verhuurders van panden moeten zich dus goed afvragen aan wie ze hun pand verhuren.’

Enkele tips voor de verhuurders van bedrijfspanden: 
•    vraag om het originele identiteitsbewijs van de huurder, géén kopie. 
•    laat de huurder zelf een contract afsluiten met het energiebedrijf.
•    accepteer geen contante betalingen, betalingen via derden of stortingen van een ontraceerbare rekening (zoals bij een grenswisselkantoor).

Lees meer tips